Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergologi

Fler får köttallergi efter fästingbett

Allt fler svenskar drabbas av köttallergi – antalet har ökat tio gånger de senaste sex åren. Forskare misstänker att fästingbett är den bakomliggande orsaken.

Publicerad den: 2015-06-22

Annons

– Vi känner till ungefär 200 fall i dag i Stockholmstrakten och i södra Sverige. Antalet nyupptäckta fall har ökat tio gånger de senaste sex åren men exakt hur många som har köttallergi vet vi inte säkert, säger Maria Starkhammar som är allergispecialist på Södersjukhuset i Stockholm, till SVT.

Det var för sex år sedan som forskare visade att fästingbett kan orsaka köttallergi via kolhydraten alpha-gal som finns i fästingarnas mag-och tarmkanal. Om kolhydraten överförs till människan via ett fästingbett kan personen utveckla allergiantikroppar mot alpha-gal, vilket leder till att man inte längre tål kött från nötkreatur, lamm, gris och vilt.

Köttallergi drabbar både barn och vuxna

Annons
Annons

Köttallergi karaktäriseras av kliande utslag, magsmärtor, diarré och illamående. Ungefär hälften får den svåraste formen av allergisk reaktion, det vill säga andningsbesvär eller blodtrycksfall.

Både barn och vuxna kan få allergiformen, men den är inte alltid lätt att upptäcka. Dels för att symtomen kan komma upp till sju timmar efter köttintaget, och dels för att den drabbade inte reagerar varje gång man äter kött.

– Det gör att varken doktor eller patient ser kopplingen till köttet, säger Maria Starkhammar till SVT.

Annons
Annons

I dag finns ingen botande behandling, utan den som är köttallergisk måste undvika att äta rött kött och inälvsmat. I vissa fall kan även intaget av mjölk och godis behöva begränsas eftersom produkterna innehåller gelatin.

Har du träffat någon patient med köttallergi? Kommentera gärna direkt under artikeln.

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/allt-fler-drabbas-av-kottallergi-efter-fastingbett/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.