Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergologi

Hög risk för glutenintolerans i Sverige


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-07-11

Annons

Resultaten är hämtade från en stor internationell studie som ska pågå till 2025. Närmare 8 700 barn med särskilda riskgener för diabetes och glutenintolerans deltar i studien.

Barnen har följts sedan de var nyfödda och är i dag i genomsnitt sex år gamla. Det är amerikanska, svenska, tyska och finska barn som deltar. Delresultat från studien bekräftar tidigare antaganden om glutenintolerans, exempelvis att flickor löper nästan dubbelt så hög risk som pojkar att drabbas och sjukdomen är starkt kopplad till ärftlighet.

Man räknar med att cirka 1,5 procent av normalbefolkningen är glutenintolerant, men i Sverige är andelen dubbelt så hög. Generellt sett drabbas dessutom svenska barn i tidigare år av glutenintolerans än barn i övriga länder.

Annons
Annons

Varför det är så, är svårt att svara på. Många har velat hävda att det kan bero på när man introduceras för gluten samt i vilken mängd gluten ges under det första levnadsåret.
Daniel Agardh, överläkare och docent vid Lunds universitet och som lett den svenska delen av studien, menar att det inte går att dra några slutsatser.

– Kosten är naturligtvis en viktig faktor, men det är förmodligen betydligt mer komplext än så. Vi kan med studien inte dra några slutsatser om att vällingen är orsaken till den ökade risken hos svenska barn i studien.

Enligt honom är det sannolikt kombinationen av de ärftliga riskgenerna och flertalet omgivningsfaktorer som gör att vissa barn drabbas. Det kan vara så att det är en infektion som initialt utlöser sjukdomen. En annan teori är att tarmflorans sammansättning, som skiljer sig åt hos folk i olika länder, påverkar risken.

Det finns dessutom tydliga indikationer på att gluteninintiolerans är vanligare i de södra än i de norra delarna av Sverige. Något entydigt svar på varför har inte forskarna.

Annons
Annons

    Källor

  • Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-hogriskland-for-glutenintolerans/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons