Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergologi

Jordnötter till småbarn skyddar mot allergi

Jordnötsprodukter till små barn kan göra att de slipper jordnötsallergi. Slående resultat, säger allergiforskaren Magnus Wickman som nu tror på ändrade kostråd för barn.
Annons

I en brittisk studie som publicerats i The New England Journal of Medicine följdes 640 barn från runt ett halvårs ålder tills att de fyllt fem. Tydligt jordnötsallergiska barn sållades bort redan från början. Bland resten av barnen fick en grupp äta jordnötskex medan den andra gruppen avstod. Bland barnen som inte fick äta några jordnötsprodukter blev drygt 17 procent allergiska, medan bara 2,3 procent av barnen som åt jordnötskex drabbades av allergi. Totalt sett hade denna grupp alltså mer än 80 procents lägre risk för att bli allergiska.

– Det är slående resultat. De utvecklar i alla fall inte allergi de första fem levnadsåren i samma utsträckning och det är ju värt väldigt mycket, säger allergiforskaren Magnus Wickman till SVT.

Annons
Annons

Enligt honom har forskare länge haft detta på känn.

– Det är viktigt att tidigt få smaka på mat för att inte utveckla allergi mot det.

Resultaten från studien kan leda till nya råd kring barns kost.

Annons
Annons

– Jag är helt säker på att den svenska barnallergisektionen kommer att diskutera den här frågan. Det är de som ger ut riktlinjer i Sverige. Det är jag säker på kommer inom ett år.

Och han tror inte att forskningsresultaten bara är applicerbara på just jordnötter.

– Om vi tar de vanliga födoämnena som mjölk, ägg, sädesslag och fisk så är det nog så att det här gäller samtliga födoämnen. Det är min gissning, säger han till SVT.

Hur väntade var egentligen de här forskningsresultaten? Vad anser du? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet nedan. 

    Källor

  • SVT - http://www.svt.se/nyheter/sverige/jordnotter-hjalper-mot-jordnotsallergi

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons