Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergologi

Nötallergiker uppmanades att äta nötter

En sjuksköterska uppmanade en patient med svår nötallergi att gå hem och äta lite nötter för att få bukt med sina problem. Nu kritiseras hon av Inspektionen för vård och omsorg för att ha äventyrat patientens säkerhet.
Annons

Den 20-åriga kvinnan har enligt GT varit svårt allergisk mot bland annat nötter ända sedan hon föddes. För att slippa sina problem sökte hon upp en alternativmedicinsk mottagning i Göteborg. Men kvinnan valde att avsluta behandlingen i förtid – efter att sjuksköterskan som driver mottagningen uppmanat henne att gå hem och försöka äta lite nötter på egen hand. Kvinnans föräldrar anmälde behandlingen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). GT rapporterar ur deras brev till myndigheten:

”Det här tycker vi är att äventyra patientsäkerheten. Vi har tidigare från allergimottagningen inom sjukvården blivit varnade att själva experimentera med framför allt nötter, då det ska ske under övervakning av sjukvårdspersonal ifall hon skulle få en anafylaktisk chock.”

Annons
Annons

I en mailkonversation mellan den legitimerade sjuksköterskan och den allergiska patienten skriver sköterskan att hon inte längre kommer arbeta med personer som hela tiden tvivlar och är skeptiska till behandlingen.

”Din instruktion var att prova i steg, för att kunna avbryta om du fick en reaktion. Min erfarenhet är att om detta följs finns det inget behov av läkarvård för man slutar ju om det blir reaktion.”

I ett yttrande till IVO skriver sjuksköterskan att patienten genom behandlingen faktiskt lyckats tåla ägg och latex och att ingen tvingas till att testa ämnen som de är allergiska mot, rapporterar GT.

Annons
Annons

Men IVO anser att sjuksköterskan utsatt patienten för en risk genom att uppmana henne till att äta nötter på egen hand och slår fast att agerandet strider mot patientsäkerhetslagen:

”Allergi mot nötter är en vanligt förekommande allergi som är känd för att kunna orsaka kraftiga allergiska reaktioner, i vissa fall efter mycket små doser av allergenet.”

    Källor

  • GT - http://www.expressen.se/gt/notallergiker-blev-uppmanad-ata-notter/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.