Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergologi

Nya upptäckter i gåtan om glutenintolerans

Tidpunkten när barn, som har ärftliga anlag för celiaki, introduceras för gluten spelar mindre roll visar ny forskning. Resultatet går emot tidigare studier inom området.

Publicerad den: 2014-10-03

Annons

Den svenska rekommendationen är att gluten helst ska introduceras under amningsskydd när barnet är mellan fyra och sex månader. Men nu visar forskning från två nya studier att tidpunkten spelar mindre roll, vilket troligtvis kommer leda till diskussion om svenska kostråd menar Jonas Ludvigsson som är medförfattare av en ledarkommentar i artikeln.

– Men vi bör inte dra några förhastade slutsatser om de nuvarande råden. Vi hade en epidemi av celiaki i början av 1990-talet som hejdades efter att de nya rekommendationerna infördes, säger han till Dagens Medicin.

Studierna utfördes på barn med ärftlig risk för att drabbas av glutenintolerans, celiaki. I ena studien deltog 944 barn som dagligen fick gluten eller placebo under veckorna 16-24. När barnen fyllt tre år såg forskarna att förekomsten av celiaki var samma i båda grupperna. Inte heller amningslängden verkade inverka på risken att drabbas av glutenintolerans.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - Länk: http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/barnsjukvard/gatan-glutenintolerans-blir-mer-gatfull/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons