Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergologi

Screening av bebisars avföring kan bli rutin

Att störa människans mikrobiom med antibiotika tidigt i livet kopplas till sjukdomar som övervikt, diabetes och astma. Det menar den amerikanske forskaren Martin Blaser, som förutspår rutinmässig screening av bebisars avföring.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-31

Annons

Hos människor har mikroorganismer och alla dess gener, mikrobiomet, visat sig ha betydelse för bland annat immunförsvaret, metabolismen och hjärnans utveckling. Antibiotika, kejsarsnitt och flaskmatning är några faktorer som kan störa mikrobiomets mognad och leda till överviktdiabetes och astma – både senare i livet och för kommande generationer.

– Före tre års ålder är människans mikrobiom som mest dynamiskt. I min forskning intresserar jag mig för vilka konsekvenser det får om mikrobiomets mognad störs tidigt i livet. Studier på området tyder på att det sker en kumulativ förlust av mikroorganismer över generationer. Människor i vårt moderna samhälle kan ha förlorat hälften av den ursprungliga artrikedomen, säger Martin Blaser.

Annons
Annons

Martin Blaser är professor i medicin och mikrobiologi vid amerikanska NYU School of Medicine och var en av talarna på Karolinska institutets konferens ”Bugs to bedside to biotech” den 28 oktober. Han har skrivit boken ”Missing microbes” om konsekvenserna av överanvändning av antibiotika.

Har antibiotikabehandling under graviditeten betydelse?

– Ja, jag tror att antibiotikaanvändning under graviditet och förlossning kan påverka barnets mikrobiom och få konsekvenser senare i livet. I USA får 50–60 procent av alla gravida kvinnor antibiotika, ofta för att bekämpa grupp B-streptokocker, och det är även vanligt att antibiotika ges under förlossningen. I USA föds en tredjedel av alla barn med kejsarsnitt och då ges samtidigt antibiotika till kvinnan, säger Martin Blaser.

Annons
Annons

Vad kan läkare och annan vårdpersonal göra?

– Jag är inte precis den första att säga detta, men minska användningen av antibiotika tror jag är en viktig faktor. Antibiotika förskrivs alltför ofta och bör endast ges om det är absolut nödvändigt, särskilt till små barn, säger han.

Kommer sjukvårdens rutiner att förändras?

– Jag tror att man rutinmässigt kommer att undersöka alla bebisars avföring i framtiden, dock inte under min livstid. Läkare kommer att behöva ta reda på vilka mikroorganismer som saknas och sedan tillsätta dem, säger han.

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/10/Screening-av-bebisars-avforing-kommer-att-bli-rutin/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons