Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergologi

Statiner till alla diabetiker över 40 år

Amerikanska läkare rekommenderas att behandla alla diabetiker över 40 år med kolesterolsänkande läkemedel, oavsett om det finns risk för hjärt- och kärlsjukdom. Det står i de nya riktlinjerna från amerikanska diabetessällskapet.

Publicerad den: 2015-01-12

Annons

I de amerikanska riktlinjerna sorteras patienter in i tre grupper utifrån ålder: personer under 40 år, de mellan 40 och 75 år samt personer över 75 år.

Gällande diabetiker i den yngre åldersgruppen bör läkaren endast överväga statinbehandling om patienten har särskilda riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom, eller redan är drabbad.

Annons
Annons

För diabetiker i de övriga åldersgrupperna står i stället valet mellan måttlig eller intensiv statinbehandling, beroende på personens övriga riskprofil.

De nya rekommendationerna från amerikanska diabetessällskapet, ADA, förenar sig därmed med flera andra riktlinjer på området som fokuserar på patientens risk för hjärt-kärlsjukdom, snarare än nivån av LDL, när de gäller statinbehandling.

I Sverige har det ingen betydelse ifall patienten har fyllt 40 år, när det gäller statinbehandling. Svenska rekommendationer utgår istället från en särskild riskalgoritm som arbetats fram av nationella diabetesregistret när det gäller kolesterolsänkande behandling.

Annons
Annons

Är det positivt att behandling med statiner blir allt mer generös i USA? Kommentera gärna direkt under artikeln.

 

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/01/09/alla-diabetiker-over-40-rekommenderas-statiner-i-usa/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.