Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Svenska ungdomar använder mindre droger än jämngamla i övriga Europa

Svenska 16-åringar använder mindre tobak, alkohol och droger än unga i andra europeiska länder. Det visar en undersökning som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, presenterade igår.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-09-23

Annons

– De svenska skoleleverna ligger på betydligt lägre nivåer än genomsnittet för samtliga länder i undersökningen. Det gäller både tidig debut, att ha provat någon enstaka gång och mer regelbunden användning, säger Ulf Guttormsson, chef på forskningsavdelningen.

Undersökningen har gjorts med jämna mellanrum i 20 år. 16-åriga skolelever i 35 länder har svarat på frågor om sina drogvanor. För 20 år sedan hade 30 procent av de svenska ungdomarna rökt den senaste månaden, nu har 13 procent gjort det. Då hade drygt hälften av ungdomarna druckit alkohol, nu bara var fjärde 16-åring.

Annons
Annons

Trenden mot minskat droganvändande går även att se bland ungdomar i de europeiska länderna, men det går betydligt fortare i Sverige. 

    Källor

  • Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning - http://news.cision.com/se/can/r/ny-rapport--unga-svenskar-anvander-mindre-droger-an-unga-i-ovriga-europa,c2084274

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.