Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Sociala medier - ny coopingstrategi?

Kommer sociala medier att förändra relationen mellan vårdgivare och patient, i så fall hur? Det var ett av gårdagens debattämne under Medicinska Riksstämman. Är sociala medier i hälso- och sjukvården en utmaning för professionernas etiska förhållningssätt? Sara Natt och Dag, kurator på Stockholms sjukhem och författare pratade om hur sociala medier påverkar patient och anhörig i vården. Hon arbetar med cancerpatienter och har även skrivit böcker om cancerpatienter som bloggar om sin sjukdom.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-12-01

Annons

Kommer sociala medier att förändra relationen mellan vårdgivare och patient, i så fall hur? Det var ett av gårdagens debattämne under Medicinska Riksstämman. Är sociala medier i hälso- och sjukvården en utmaning för professionernas etiska förhållningssätt?

Sara Natt och Dag, kurator på Stockholms sjukhem och författare pratade om hur sociala medier påverkar patient och anhörig i vården. Hon arbetar med cancerpatienter och har även skrivit böcker om cancerpatienter som bloggar om sin sjukdom.

Annons
Annons

Hon tror att sociala medier kommer att bli ett av 2000-talets sätt att hantera en svår sjukdom eller ett svårt besked.

– Patienter som är aktiva i sociala medier mår generellt sätt psykosocialt bättre, menar Sara, men påpekar snabbt att det idag inte finns studier som bekräftar detta.

– Vi befinner oss i en enorm beteendeförändring. Om några år kommer vi skratta åt att vi pratar om sociala medier som ett hot mot patientsäkerhet. Många av de bloggande patienterna menar att de får ett enormt stöd från sina läsare, även om grundtanken med bloggandet inte är att berätta för världen hur han/hon mår, fortsätter hon.

Annons
Annons

Tror du att patienter som bloggar behandlas annorlunda?
– Jag tror att de patienter som bloggar får ett annat bemötande, men hoppas att jag är så pass professionell att jag inte gör någon skillnad på bloggande och icke-bloggande patienter.

Bemöter du bloggande patienter annorlunda?
– Ja, men inte i bemärkelsen att de får en annan vård eller att de får förmåner. Men jag som kurator vet mer och är mer insatt i de patienterna för att jag kan följa deras utveckling på ett annat sätt. De bemöts alltså inte annorlunda för att jag som kurator är rädd för vad som kommer att skrivas om mig.

    Källor

  • Netdoktor

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons