Åke Andrén-Sandberg bloggar om Kirurgiska eftertankar

  • Tipsa andra

Åke Andrén-Sandberg, professor och överläkare i kirurgi, har många års erfarenhet av kirurgens vardag i och utanför operationssalen. Nu delar han med sig av några "Kirurgiska eftertankar" i bloggen med samma namn på NetdoktorPro. Särskilt stor vikt lägger han vid bed-side medicine och hur man ställer diagnos utan avancerad röntgen och kemiska undersökningar.

− Det räcker inte att vara en ”fena” på att skära rätt och snyggt, man måste också veta när det är dags att ta till kniven, när man inte skall operera, hur man enkelt, billigt, snabbt och säkert kan ställa rätt diagnos, hur man skall sköta patienten efteråt och behandla eventuella komplikationer. Och hur man skall få patienten, anhöriga, sköterskorna och kolleger till medarbetare i stället för krävande motarbetare med mera. Att klara kirurgens åtagande utanför operationssalen är ändå något som sällan diskuteras kirurger emellan, trots att det har så stor betydelse för operationsresultaten, säger Åke Andrén-Sandberg, överläkare, Gastrocentrum kirurgi, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm.

Åke Andrén-Sandberg har nästan 300 vetenskapliga publikationer i PubMed och förutom kirurgi och bukspottkörteln handlar en del av dem om blommor som är ett stort intresse. Dessutom har han skrivit över 40 böcker. Förutom de svenska erfarenheterna har han också arbetat som äventyrsdoktor på Grönland och i Malawi.

Se filmen där Åke Andrén-Sandberg berättar mer om sig själv och sitt skrivande.

 

 

Gå direkt till bloggen Kirurgiska eftertankar.

  • avatar
  • Författare: Karin Nordin, Redaktör
    Redaktör

    Publicerad: april 14, 2014
  • Tipsa andra

Det finns inga kommentarer än. Bli den första att diskutera artikeln.

Diskussionen är öppen för inloggade medlemmar

Logga in


Är du läkare eller läkarstuderande (termin 5 eller senare)?
Bli medlem och få tillgång till alla delar av NetdoktorPro. Klicka här »