Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kopplingen mellan endometrios och IBS

I en ny studie ska forskarna studera orsaken till varför majoriteten av endometriospatienterna också får IBS-liknande besvär.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-07

Annons

Den gynekologisk sjukdom som ger svåra buksmärtor och problem med att bli gravid drabbar var tionde svensk kvinna. Samtidigt är vården av dessa patienter bristfällig och det tar i snitt sju till nio år innan patienterna får en riktig diagnos. Majoritet av alla kvinnor med endometrios lider också av tarmbesvär som ger upphov till bland annat värk och diarré eller förstoppning.

– Endometrios ger mag- och tarmbesvär i sig självt. Vi vet ännu inte vad det beror på, men hoppas hitta orsakerna så att vi kan skilja ut det från IBS. Endometriosen ger ju upphov till en inflammation och eventuellt är det den som griper över även i tarmen, säger Bodil Ohlsson, professor och överläkare vid Skånes Universitetssjukhus

Nya rön om IBS

Annons
Annons

Därför ingår även IBS i Bodil Ohlssons forskning och hon tittar då främst på nya metoder att undersöka patienterna – till exempel antikroppar, genetiska markörer och bättre undersökningar av tarmens rörlighet.

– Det är viktigt att hitta de äkta IBS-patienterna, nu är det många som samlas under det stora namnet IBS. Vid forskningsstudier upptäcker man att det är väldigt heterogent och att det kan finnas många olika sjukdomar under namnet, säger hon.

    Källor

  • Mag- & tarmförbundet - http://magotarm.se/blog/2016/12/studie-pa-endometrios-kan-ge-nya-ron-aven-om-ibs/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.