Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bästa tajmingen för igångsättning av förlossning

Omkring fem av hundra gravida kvinnor går två veckor över tiden och behöver hjälp med igångsättning. I Sverige är 42 fullgångna veckor vanligast, medan vecka 41 är praxis i många andra länder både i Europa och USA. Därför pågår nu en internationell jämförande studie om vad som är bäst för både barnet och modern.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-04

Annons

Att gå över tiden och föda barn efter 42 fullgångna veckor, i Sverige, kallas för att graviditeten är överburen. Kvinnan får då komma till förlossningen för igångsättning. Något som drabbar cirka fem av hundra kvinnor.

– Internationellt finns stora variationer när det gäller igångsättning av förlossning. Ett viktigt syfte med studien är att se om det är mer gynnsamt för barnet att förlossningen startas i vecka 41. Hittills har ingen tillräckligt stor studie gjorts som utvärderat risker med att vänta till vecka 42, säger Maria Jonsson, överläkare på kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset.

Annons
Annons

Även kvinnornas upplevelser av igångsättningen kommer att tas med i patientstudien, som inkluderar ett femtontal förlossningskliniker.

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/ny-studie-fokuserar-paa-tajming-foer-igaangsaettning-av-foerlossning-1703754?utm_source=rss

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.