Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Var fjärde pappa upplever förlossning som läskig

Hälften av de nyblivna papporna anser sig inte vet hur man faktiskt tar hand om ett nyfött barn och var fjärde pappa upplever förslossningen som stressande eller läskig. Det visar en avhandling från Mittuniversitetet, skriver Dn.se. Vad nyblivna mammor tycker och känner inför en förslossning har de gjorts en hel del forskning på, men vad papporna känner vet vi inte så mycket om. Barnmorskan Margareta Johansson vid Mittuniversitet har i en avhandling tagit pulsen på 1 000 nyblivna pappor.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-02-16

Annons

Hälften av de nyblivna papporna anser sig inte vet hur man faktiskt tar hand om ett nyfött barn och var fjärde pappa upplever förslossningen som stressande eller läskig. Det visar en avhandling från Mittuniversitetet, skriver Dn.se.

Vad nyblivna mammor tycker och känner inför en förslossning har de gjorts en hel del forskning på, men vad papporna känner vet vi inte så mycket om. Barnmorskan Margareta Johansson vid Mittuniversitet har i en avhandling tagit pulsen på 1 000 nyblivna pappor.

Annons
Annons

– Med hjälp av enkäter har jag frågat dem vid tre tillfällen. Mitt under graviditeten, strax efter och ett år efter förlossningen.

Resultaten visade att 26 procent av alla nyblivna pappor upplevde förslossningen som negativ och beskrevs i termer som stressande, läskig och till och med grotesk.

– Det fanns ett tydligt samband mellan typ av förlossning och hur papporna upplevde den. Om barnet förlöstes med kejsarsnitt eller med hjälp av instrument, ökade sannolikheten för att pappan skulle uppleva den som negativ.

Annons
Annons

Nästan hälften av alla pappor angav att de var missnöjda med den information som gav om det nyfödda barnets vård och behov.

– Vården bör ha ett annat fokus och involvera papporna mycket mer än vad man gör i dag. Det är betydelsefullt för alla parter, inte minst för det nyfödda barnet.

    Källor

  • Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/otackt-med-forlossning-for-pappor

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.