Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hud/Venereologi

Generiskt utbyte har sparat miljarder i Sverige

Tack vare generikans utveckling har Sverige bland de lägsta läkemedelskostnaderna i Europa. Det visar en ny studie från tandvårds- och läkemedelsverket, TLV.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-21

Annons

Huvudförklaringen till att Sverige har bland de lägsta läkemedelskostnaderna i Europa är utbytessystemet med generiska läkemedel och den prispress som uppstår när läkemedel förlorar sina patent. Enligt studien från TLV betalar Europeiska länder i genomsnitt 2,6 miljarder kronor mer för samma läkemedel.

– Tack vare att vi har ett system som för att priserna faller så pass mycket ger det vården möjlighet att behandla för patienter. Vi ser att antalet doser stiger i takt med att priserna faller, säger Svante Rasmuson, enhetschef för marknadsanalys på TLV.

Annons
Annons

Generiskt utbyte:
Utbytessystemet med generiska läkemedel har funnits sedan 2002 och innebär att apoteken byter ut det förskrivna läkemedlet till ett likvärdigt läkemedel som har lägst pris på marknaden. Sedan omregleringen av apoteksmarknaden är apoteken skyldiga att byta till den produkt, periodens vara, som TLV utser i varje utbytesgrupp.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/generika-sparar-miljarder-i-lakemedelskostnader-15470

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.