Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Latinamerika kan drabbas hårt av zikaviruset

Forskare tror Latinamerika kommer att drabbas hårt av zikaviruset, efter att en kvinna blev först ute i Europa med att föda ett barn med hjärnskadan mikrocefali.
Annons

Det var under måndagen igår att ett sjukhus i Barcelona, Spanien, rapporterade att en kvinna med zikavirus har fött ett barn med mikrocefali. Fallet är det första i Europa. Mikrocefali hos spädbarn orsakas av att mamman har blivit smittad med zikavirus under graviditeten.

Samtidigt visar en forskningsrapport att ungefär 1 650 000 kvinnor i fertil ålder i Latinamerika riskerar att smittas med zikavirus. Forskningsstudien publicerades i tidskriften Monday in Nature Microbiology.

Annons
Annons

Konsekvenserna kan bli katastrofala eftersom flera tusentals graviditeter kan leda till att barn föds med missbildningar som den allvarliga fosterskadan mikrocefali. Siffrorna bekräftas av en av forskarna bakom studien.

- Det är visserligen ingen exakt siffra, men jag tror att det är värdefullt att vi åtminstone har en uppskattning av omfattningen, säger amerikanska forskaren Alex Perkins vid Notre Dame-universitetet i Indiana.

Enligt Alex Perkins, är siffrorna ett resultat av att tänka det värsta tänkbara, men betonar att beräkningen ändå är realistisk.

Kvinnor i fattiga områden mest utsatta

Annons
Annons


Kvinnor i fattiga områden är särskilt utsatta för zikasmitta, mest på grund av dålig luftkonditionering och saknande myggfönster. Vissa experter tror därför att siffrorna även kan vara högre än vad forskningsstudien till Perkins antydar.

Nya forskningsresultater visar att ungefär 29 procent av foster med mammor som har zikavirus i kroppen, blir sjuka på olika sätt.

    Källor

  • Dagens Medicin (TT) - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/07/26/Latinamerika-riskerar-att-drabbas-hart-av-zika/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons