Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Risk för ökning av kikhosta

Kikhosta har under senare år nått rekordhöga nivåer runt om i världen. Varken vaccination eller infektion ger livslång immunitet och utvecklingen talar för att kikhostan åter kan öka även i Sverige.

Annons

Kikhosta (pertussis) har under senare år nått rekordhöga nivåer runt om i världen. Varken vaccination eller infektion ger livslång immunitet och utvecklingen talar för att kikhostan åter kan öka även i Sverige.

Kikhosta finns fortfarande kvar i Sverige, trots att den minskat kraftigt sedan vaccination återinfördes 1996. Sjukdomen är vanligast bland ungdomar och vuxna som inte fatt något vaccin. Svårast drabbas spädbarn under 5 månader, som ännu inte fått två vaccinationsdoser.

Kikhosta förbises av både anhöriga och vården

Enligt Smittskyddsinstitutet (SMI) smittas spädbarn i allmänhet av familjemedlemmar som tror att de är immuna och inte förstår att de har kikhosta. Även vården kan glömma kikhosta som diagnosalternativ när patienter söker för långvarig hosta. Det innebär att de ovaccinerade spädbarnen inte får det antibiotikaskydd de behöver när de exponerats för sjukdomen.

Annons
Annons

SMI menar att den internationella utvecklingen talar för att kikhostan är ett latent hot även för Sverige och att det är viktigt med en ökad medvetenhet hos allmänhet och vårdgivare.

Annons
Annons

    Källor

  • Smi.se - http://smi.se/nyhetsarkiv/2013/var-uppmarksam-pa-kikhosta/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons