Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Sämre hjärtsjukvård för kvinnor

Det finns skillnader i hjärtsjukvården mellan kvinnor och män. En ny svensk studie visar att kvinnliga hjärtinfarktpatienter får sämre vård och behandling än män, uppger Sveriges Radio Ekot. Forskarna har jämfört behandlingen på 90-talet med den i mitten av 2000-talet och skillnaderna kvarstår. Detta trots att behandlingen har blivit bättre.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-08-29

Annons

Det finns skillnader i hjärtsjukvården mellan kvinnor och män. En ny svensk studie visar att kvinnliga hjärtinfarktpatienter får sämre vård och behandling än män, uppger Sveriges Radio Ekot.

Forskarna har jämfört behandlingen på 90-talet med den i mitten av 2000-talet och skillnaderna kvarstår. Detta trots att behandlingen har blivit bättre.

Annons
Annons

– Det här har varit uppmärksammat under en tioårsperiod, vår hypotes var ju att könsskillnaderna skulle ha minskat under den här tidsperioden, säger Sofia Lawesson, specialistläkare och en av forskarna bakom studien. 

Patienter som fick allvarlig hjärtinfarkt på 90-talet behandlades med propplösande medel. Men det visade sig att kvinnor oftare fick biverkningar i form av blödningar vilket gjorde att färre kvinnor fick sådan behandling. Idag behandlas allvarliga hjärtinfarkter med akut ballongutvidgning för att öppna upp det täppta kärlet. Den senare metoden anses säkrare men den nya studien som omfattar mer än 30 000 patienter visar att kvinnorna har 20 procent lägre chans att få ballongutvidgning jämfört med män.

Varför det finns skillnad i hur man behandlar hjärtinfarktpatienter är oklart.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4667336

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.