Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Ögon

Egna ögonceller kan bota blindhet

Det vanligaste skälet till blindhet är grå starr och beror på att linsen i ögat grumlas. Något som behandlas genom att byta ut ögonlinsen mot en konstgjord variant. Riskerna med ingreppet har lett fram till en ny metod med hjälp av ögats egna celler.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-03-14

Annons

Risken med att byta ut ögonlinsen är att den nya kan drabbas av en cellbeläggning med tiden, vilket stör synen. Det är framför allt yngre individer som drabbas vilket motiverade till forskning.

I en ny studie, publicerad i tidskriften Nature, lät forskarna ögats egna celler skapa den nya linsen vilket gav goda resultat hos barnen med grå starr. I jämfört med standardoperation innebär den nya kirurgiska tekniken att fler linsceller lämnas kvar efter att den sjuka linsen avlägsnats. Dagens Medicin har intervjuat Stefan Löfgren, docent och överläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm, som inte är involverad i studien:

Annons
Annons

– Det är väldigt spännande att små barn som opererats med en linskapsel- och linsepitelsparande teknik utvecklar nya linser som både är genomskinliga och har brytningskraft, säger han.

Majoriteten av barn som opereras med den traditionella operationstekniken drabbas av komplikationer, 92 procent enligt studien. Motsvarande siffra för de barn som opererades enligt den nya metoden låg på 17 procent.

Brister i studien

Stefan Löfgren menar dock att resultatet inte stämmer helt överens med verkligheten.

Annons
Annons

– Flera parametrar som författarna räknar till komplikationer brukar vanligtvis inte anges som biverkningar efter traditionell operation. Exempelvis att proteiner läcker in i ögats främre kammare vilket är en normal del av läkningsprocessen. Så procenttalet är lite krystat.

Dessutom utesluter forskarna en metod kallad bag-in-the-lens vilken minskar risken att linsceller växer på den nya konstgjorda linsen.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/03/11/blindhet-botades-med-ogats-celler/?acceptCookies=true

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons