Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Ögon

Tidigt födda barn riskerar synskador

Ny svensk forskning visar att för tidigt födda barn kan ha färre fotoreceptorer i näthinnan, vilket ger sämre syn. ”Dessa skillnader kan förklaras av att näthinnan till stor del utvecklas under just den andra halvan av graviditeten”, säger specialistläkaren Hanna Åkerblom.

Publicerad den: 2015-05-25

Annons

Det är känt att för tidigt födda barn kan ha påverkade synfunktioner som skelning, brytningsfel eller nedsatt synskärpa. En orsak är retinopathy of prematurity, ROP. Det är en näthinnesjukdom som drabbar de sjukaste och minsta barnen, och tillståndet kan ge allvarlig synpåverkan om diagnosen inte ställs i tid.

Hanna Åkerblom är specialistläkare och doktorand vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, och hon har undersökt näthinnans funktion och struktur hos för tidigt födda barn som numera är i skolåldern. Resultaten har därefter jämförts med barn födda i normal tid.

Annons
Annons

Hon kunde se att fotoreceptorerna, tappar och stavar, är reducerad i näthinnan hos barn som är födda för tidigt. Hos dessa barn var även gula fläcken, den centrala delen av näthinnan, betydligt tjockare och funktionen sämre.

Hoppas leda till nya behandlingar

– Dessa skillnader kan förklaras av att näthinnan till stor del utvecklas under just den andra halvan av graviditeten då dessa barn föds, och att den för tidiga födelsen påverkar den normala utvecklingen av fotoreceptorerna och den centrala näthinnan. I vårt material kunde vi dock inte visa något samband mellan nedsatt synskärpa och de uppmätta förändringarna i näthinnan, säger Hanna Åkerblom i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Resultaten kan förhoppningsvis bidra till en ökad förståelse av olika synproblem hos för tidigt födda barn. Forskargruppen tror även att kunskapen kan vara viktig för att hitta behandlingar som förhindrar näthinneförändringar hos dessa barn.

Annons
Annons

    Källor

  • Uppsala universitet - http://www.mynewsdesk.com/se/uu/pressreleases/foer-tidigt-foedda-barn-har-foersaemrad-funktion-i-oegats-tappar-och-stavar-1164933?utm_campaign=send_li

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.