Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Urologi

Bakterier misstas för urinvägsinfektion

Antibiotika i onödan, det drabbar ofta äldre som besöker vården för urinbesvär där bakterierna ofta misstas för urinvägsinfektion. Region Skåne jobbar nu för att minska den antibiotikaanvändningen.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-12-05

Annons

Att ha bakterier i urinen, som man inte besväras av, är vanligt. De bakterierna ska inte heller behandlas bort, förutom när de faktiskt behöver göra det. Bland exempelvis äldre kvinnor som bor på boende kan mellan 25-50 procent ha bakterier i urinen. Ofta är dessa bakterier ofarliga och ska inte behandlas med antibiotika.

Att använda antibiotika i onödan riskerar att sprida antibiotikaresistensen i samhället men även ge allergier eller påverka effekten av andra läkemedel.

Annons
Annons

– Vad som är viktigt är att man inte behandlar människor för att de är trötta och hängiga, och skyller det på att det finns bakterier i urinen, när personen inte har symptom från urinvägarna. Det är där vi måste lägga tankemöda, information och se till att folk har kunskap om detta, så att vi kan bespara patienter från antibiotika i onödan, säger Gisela Otto, infektionsläkare på Skånes universitetssjukhus och ordförande för Strama Skåne, Samverkan mot antibiotikaresistens.

Kunskapen om att det är lätt att misstolka bakterier i urinen ska nu spridas till vårdpersonal i Skåne. Men de patienter som har tydliga tecken på bakterieinfektion ska behandlas med antibiotika.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6578823

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.