Senaste publicerade artiklarna
-
Läkemedelsutlöst huvudvärk – ett underdiagnostiserat tillstånd
En till två procent av befolkningen beräknas lida av läkemedelsutlöst huvudvärk (medication overuse headache, MOH) och tillståndet är två till tre gånger vanligare hos kvinnor. Majoriteten, upp till 90 procent, av alla som drabbas av MOH har en underliggande migrän elle...
-
Omega-3 och dess hälsoeffekter för kardiovaskulära sjukdomar
Omega-3 är en fettsyra som varit på tapeten en längre tid. Nog har vi alla sett fiskleverolja i kapselformat i hälsokostbutiken eller hört om mindre samhällen som äter mycket fisk och därför drabbas av kardiovaskulära sjukdomar i lägre grad. Men hur ser egentligen evide...
-
Handeksem - en dold folksjukdom
Uppdaterade riktlinjer vid handeksem som inte läkt ut eller förbättras på 6 veckor med adekvat medicinsk behandling eller där handeksemet recidiverar.
-
Ett överraskande stort antal lider av kroniskt handeksem
En stor studie visar att mer än var tionde dansk lider av handeksem eller kroniskt handeksem. Handeksem kan påverka människors liv och funktion, men vi kan göra något åt det och därför måste mer uppmärksamhet ägnas tillståndet, säger David Thein, läkare och seniorfors...
-
ESMO 2024: Senaste nyheterna inom lungcancer
Den årliga kongressen European Society of Medical Oncology (ESMO) ägde rum 13-17 september 2024 i Barcelona, Spanien. Här sammanfattar Georgios Tsakonas, överläkare vid Lungonkologiskt Centrum, Tema Cancer, höjdpunkterna inom lungcancer från kongressen.
-
Överläkaren Jarl Hellman sammanfattar EASD 2024
EASD (European Association for the Study of Diabetes) 2024 hölls i Madrid och på plats var överläkare Jarl Hellman för att bevaka kongressen. Här sammanfattar Jarl Hellman höjdpunkterna från kongressen med sina egna ord.
-
Höjdpunkter från EASD 2024 i Madrid
EASD (European Association for the Study of Diabetes) 2024 hölls denna gång i Madrid, Spanien. Här kan du läsa en sammanfattande rapport med höjdpunkterna från mötet, skriven av överläkaren Jarl Hellman.
Event och webbinarier
-
Nordiskt webinar om lymfom- 28 november
Bonnier Healthcare bjuder in till ett nordiskt webinar med experter från Sverige, Norge och Danmark. En 90-minuters sändning inom lymfom med svenska, norska och danska experter som presenterar sina ämnen ur ett nordiskt perspektiv. Webinariet leds av Alexander Fosså.
-
Webbinarium med nordiska experter om ITP
Bonnier Healthcare (NetdoktorPro) och Dagens Medicin har nöjet att erbjuda en inspelning av det nordiska webbinariet om Immunologisk trombocytopeni (ITP). Webbinariet ger dig som är verksam inom området möjlighet att höra från några av de främsta experterna på området.
-
Nordic Cancer Conference 2024
Hur kommer den nya europeiska hälso- och dataregleringen att påverka tillgången till data i Norden? Vad är gemensamt och hur skiljer sig de nordiska cancerstrategierna sig åt? Detta är några av de många frågor som belystes under Nordic Cancer Conference 2024 i Stockholm...
-
Webbinarium: Den totala virusbördan - hur sparar vi både liv och pengar?
Som vårdpersonal är du väl medveten om att virus utgör osynliga hot som kan ha en betydande inverkan på både individuell hälsa och samhällshälsan i stort. Men hur mycket kostar egentligen virussjukdomar vården och samhället? Och hur kan vi spara både liv och pengar geno...
Signa upp för rapportering från medicinska kongresser
-
ECCMID (European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases)
Senaste nyheterna från ECCMID (European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases), där den senaste forskningen inom infektion presenteras och diskuteras.
-
ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)
Kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från ECTRIMS – en konferens där resultat om nya läkemedel och forskning kring multipel skleros (MS) presenteras.
-
ACR (American College of Rheumatology)
Rapporter från experter som deltagit under American College of Rheumatology (ACR), där reumatologer samlas för att diskutera den senaste forskningen inom reumatologi.
-
ASH (American Society of Hematology)
Senaste rapporterna från ASH (American Society of Hematology), världens största hematologi-kongress. Ta del av de senaste kongressbevakningarna.
Fortbildningar för läkare och vårdpersonal
-
Fortbildning om RS-virus
Ta del av senaste forskningen om respiratoriskt syncytialvirus, RS-virus och virusets påverkan på vuxna och äldre. Lär dig om de olika symtomen från mild förkylning till allvarlig lunginflammation och bronkiolit. Få en översikt över RS-infektioners påverkan och upptäck...
-
Fortbildning om hiv (för infektionsläkare)
Denna fortbildning vänder sig i första hand till dig som är infektionsläkare och handlar om bland annat handläggning av nydiagnostiserad patient respektive särskilda patientgrupper, parametrar att beakta vid behandling samt uppföljning. Samtliga texter är framtagna av C...
-
Fortbildning om hiv (för allmänläkare)
Fortbildningen vänder sig främst till allmänläkare. Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv. Texterna är gra...
-
Fortbildning om bältros
Fortbildnings om bältros, dess komplikationer, behandlingsalternativ samt förebyggande vaccin. Kursen vänder sig till läkare, men även annan sjukvårdspersonal kan ha stor nytta av informationen.
Enkäter och quiz
-
Enkät om biosimilarer
När du besvarar den här enkäten får du samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
-
Det här bör du veta om luftvägsinfektioner
NetdoktorPro erbjuder nu ett quiz om luftvägsinfektioner, framtaget tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus.
-
Enkät om typ 2-diabetes
Vi genomför en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare om typ-2 diabetes och samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill besvara enkäten, det tar bara några minuter. Vi kommer använda resultatet som underlag för redaktionellt arbete. Förhoppningsvis ger den även dig lite ...
-
Enkät om patientlagen
Nu kan du som är läkare och annan vårdpersonal svara på frågor om hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats. Delta i enkätundersökningen redan nu!