Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Medicinsk översikt | Allergologi

Allergi mot komjölksprotein, vuxna – kostvägledning


Uppdaterad den: 2013-05-21
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Basfakta

Förekomst

  • Allergi mot komjölksprotein förekommer mycket sällan hos vuxna:
    • Läs mer om det här ämnet i dokumentet komjölksallergi

Orsaker

  • Reaktioner på mjölk hos vuxna beror i regel på intolerans mot mjölksocker, (laktos) eller allergi mot komjölksprotein:
    • Vid allergi mot komjölksprotein finns det stora variationer mellan olika individer ifråga om hur mycket patienten tål
    • En del får bara besvär när de dricker mjölk
    • Andra reagerar även på små mängder mjölkprotein i maträtter

Behandlingsstrategi

  • Kostråden måste anpassas efter varje patient.
  • Om patienten måste hålla en helt mjölkfri kost måste även livsmedel som innehåller mjölk/mjölkpulver tas bort från kosten:
    • Livsmedelsalternativ finns beskrivna i avsnittet som handlar om komjölksallergi, mjölkersättning och mat

Dryck

  • Vuxna brukar normalt sett inte dricka mjölkersättningsprodukter som barn gör.
  • En del väljer att köpa ris- eller sojamjölk i hälsokostbutiker.
  • Dessa smakar bra, men kalciuminnehållet är mycket lägre än i vanlig mjölk.
  • Ett annat alternativ är att göra kalciumrika drycker av bovete, mandlar eller sesamfrön som mals och blandas med vatten.
  • Var dock uppmärksam på att alla inte tål drycker med dessa ingredienser.

Näringsmässiga konsekvenser

  • Vuxna med allergi mot komjölksprotein löper först och främst risk att få i sig för lite kalcium:
    • Rekommenderat intag per dag är 800–900 mg (900 mg för gravida och ammande)
  • Det är lättare för vuxna än barn att öka kalciummängden eftersom vuxna i allmänhet äter mer mat.
  • Det kan dock behövas kalciumtillskott i form av pulver, tuggtabletter eller brustabletter.
  • D-vitamin rekommenderas.

Andra relevanta texter

  • Födoämnesintolerans och födoämnesallergi
  • Märkning av matvaror och oavsiktlig förorening
  • Soja
  • Frukt och bär
  • Grönsaker
  • Nötter, mandel och fröer
  • Tillsatser
  • Kryddor och aromämnen
  • Biogena aminer
  • Ägg
  • Laktosfri kost
  • Laktosreducerad kost

Patientinformation

  • Födoämnesintolerans och födoämnesallergi
  • Om mjölkallergi – (Livsmedelsverket)

Källor

Annons
Annons
Annons
Annons

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons