Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Medicinsk översikt | Allergologi

Allergi mot nötter och fröer – kostvägledning


Uppdaterad den: 2022-02-28
Sakkunnig: Remy Waardenburg, Specialistläkare i allmänmedicin, Bonnier Healthcare

Annons

Basfakta

  • I princip går det att reagera på alla sorters nötter och fröer och det rör sig då i regel om allergiska reaktioner:
    • Personen måste ha ätit allergenet man reagear på någon gång förut (sensibilisering)
  • Vanliga nötter man kan reagera allergiskt på:
    • Hasselnötter
    • Cashewnötter
    • Paranötter
    • Valnötter
    • Pekannötter
    • Mandel
    • Pistaschnötter (benämns ibland pistaschmandel)
    • Makadamianöt
  • Vanliga frön man kan reagera allergiskt på:
    • Sesamfrön (vanligast) 
    • Senapsfrön (vanligast)
    • Solrosfrön
    • Vallmofrön
    • Chiafrön
    • Linfrö
  • Jordnöt är en baljväxt men benämns ofta som nöt:
    • Cirka 30–40 % av patienterna med nötallergi har en samtidig jordnötsallergi1
    • Läs mer om jördnötsallergi i texten om Födoämnesallergi och icke allergisk födoämnesintolerans och Grönsaker och baljväxter – kostvägledning
  • Kokosnöt är ingen nöt:
    • Allergi mot kokosnöt är ovanligt2

Kostråd

Nötter och korsreaktioner

  • Det är vanligt att personer med allergi mot björkpollen, hasselpollen eller alpollen får symtom vid intag av hasselnötter och valnötter genom korsallergi:
    • Detta kallas för det oralt allergisyndrom och ger i regel milda symtom i form av klåda i munnen
    • Det kan även förekomma vid intag av mandel, råa äpplen, persika, körsbär, råa morötter och råa potatis
    • Upphettning av maten man reagerar på med korsallergi gör ofta att symtomen minskar/försvinner
  • Mandel och aprikoskärnor:
    • Vid allergi mot mandel kan denna typ av korsallergi kan ge allvarligare symtom
    • Vid allergi mot mandel bör man undvika att äta aprikoskärnor som kan finnas i bakmassa2
  • Pistaschnötter, cashewnötter, rosépeppar och mango:
    • Pistaschnötter och cashewnötter tillhör samma växtfamilj, liksom rosépeppar och mango
    • Denna typ av korsallergi kan ge allvarligare symtom
    • Rosépeppar har inget släktskap med svart-, vit- eller grönpeppar
  • Pekannötter och valnötter:
    • Är nära besläktade och vid allvarligare allergi mot en av nötterna bör man undvika båda nötterna
  • LTP-allergener:3
    • Allergi mot Lipid transfer proteins (LTP) är vanligt runt medelhavet (oftast på grund av exponering för persika) och ger ofta milda symtom
    • Hasselnöt innehåller LTP-allergenet Cor a 8 och mandel Pru du 3 och det kan då uppstå en korsallergi
    • Typiskt vid LTP-allergi är att reaktionen kan bli allvarligare (i värsta fall anafylaxi) vid fysisk aktivitet, intag av NSAID, samtidigt intag av alkohol och fasta

Frön och korsreaktioner

  • Vid allergi mot gråbo kan en korsallergi med solrosfrön uppstå.3
  • Personer med allergi mot sesamfrön har ibland även en allergi mot vallmöfrön.3
  • Personer med allergi mot senapsfrön kan reagera på rapsfrön.3

Bröd och spannmålsblandningar

  • Bröd och bakverk som köps över disk på bagerier, kaféer och restauranger saknar ofta förteckning över ingredienser:
    • Patienter bör vara uppmärksam på att varorna kan innehålla olika typer av nötter eller fröer
    • Många typer av frukostflingor/müsli och müsliknäckebröd innehåller nötter och jordnötter

Choklad

  • Choklad kan innehålla krossade eller hela nötter. Patienten bör noga läsa innehållsdeklarationen på all choklad.

Oljor

  • Oljor av frön eller nötter innehåller vanligen inga allergener, men om oljan är framställd på ett sätt som gör att proteindelar finns kvar i oljan (till exempel kallpressad olja) kan den utlösa en allergi.2

Introduktion av nötter och frön 

  • Alla livsmedelsgrupper inklusive fisk, tillagat ägg, mjölk samt finfördelade nötter och baljväxter inklusive jordnötter bör introduceras under det första levnadsåret:4
    • Rådet gäller för alla barn, inklusive barn med eksem, misstänkt allergi mot ett annat livsmedel eller ärftlighet för allergi
Annons
Annons

Läs mer

Andra relevanta ämnen

  • Födoämnesallergi och icke allergisk födoämnesintolerans
  • Märkning av matvaror och oavsiktlig förorening

Andra råd vid födoämnesallergier och -intolerans

  • Fisk
  • Komjölksprotein, barn
  • Komjölksprotein, vuxna
  • Soja
  • Frukt och bär
  • Grönsaker
  • Tillsatser
  • Kryddor och aromämnen
  • Biogena aminer
  • Ägg
  • Gluten och vete
  • Laktosfri kost
  • Laktosreducerad kost

Patientinformation

  • Allergi eller intolerans mot nötter och fröer
  • Födoämnesallergi och icke allergisk födoämnesintolerans

Källor

Annons
Annons

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons