Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Medicinsk översikt | Allergologi

Kryddallergi – kostvägledning


Uppdaterad den: 2013-04-17
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Basfakta

Det kan förekomma reaktioner på aromämnen och alla sorters örter, muskot, kardemumma, ingefära, gurkmeja, paprika och kryddblandningar, till exempel asiatisk curry och masala.

Salt och peppar tåls av de flesta.

Korsallergier

Hos gråboallergiker förekommer korsreaktioner inte bara med selleri och morot utan även med kryddor som fänkål, koriander, persilja, senap, kamomill, anis och kummin.

Anafylaktisk reaktion på senap har förekommit.

Andra relevanta texter

  • Födoämnesintolerans och födoämnesallergi
  • Märkning av livsmedel
  • Fisk
  • Komjölksprotein, barn
  • Komjölksprotein, vuxna
  • Soja
  • Frukt och bär
  • Grönsaker
  • Nötter, mandel och fröer
  • Tillsatser
  • Biogena aminer
  • Ägg
  • Gluten och vete
  • Laktosfri kost
  • Laktosreducerad kost

Patientinformation

  • Allergi eller intolerans mot kryddor och aromämnen
  • Födoämnesintolerans och födoämnesallergi

Källor

Annons
Annons
Annons
Annons

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons