Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Medicinsk översikt | Allergologi

Sojaallergi – kostvägledning


Uppdaterad den: 2012-12-07
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Basfakta

  • Sojamjöl används ofta i små mängder i bröd, hamburgerbröd och korvbröd.
  • Det finns även brödsorter utan soja.
  • Det är därför viktigt att noga läsa innehållsdeklarationen.

Middagsmat

  • Blandprodukter av kött kan innehålla sojaprotein, till exempel pannbiffar, blandfärsburgare och korv.
  • Detta ska framgå av innehållsdeklarationen och det måste synas tydligt på förpackningen att produkten är en blandprodukt.
  • Sojaprotein kan dessutom finnas i fiskfärsrätter och i vegetarisk färdigmat.
  • Sojasås innehåller sojaprotein.

Stekfett

  • Sojaolja, som finns i sojamargarin, ska inte ge allergiska reaktioner.
  • Teoretiskt är det dock möjligt att oljan kan innehålla rester eller är "förorenad" av sojaproteiner.
  • Samma resonemang kan användas om tillsatsen sojalecitin (E322) som används vid margarintillverkning.
  • Analyser från Livsmedelsverket har dock inte kunnat påvisa sojaproteiner vid analys av margariner eller sojaolja.
  • Det är därför troligt att de flesta sojaallergiker tål dessa produkter.

Hel- och halvfabrikat/färdigmat

  • Livsmedlet innehåller soja om någon av följande ingredienser finns med i innehållsdeklarationen (alfabetisk ordning):
    • Sojabönor, sojamjöl, sojaprotein, sojaproteinisolat
  • Om proteinkällan inte har uppgetts kan "vegetabiliskt protein" innehålla sojaprotein.
  • I sammansatta produkter kan samlingsbeteckningen "grönsaker" bland annat betyda sojabönor.
  • Mycket känsliga personer måste uppmärksammas på risken för att produkter som enligt innehållsdeklarationen är sojafria kan ha förorenats av sojaprotein i tillverkningen.
  • En del sojaallergiker har på grund av korsreaktioner allergi även mot ärtor, jordnötter och andra baljväxter.

Konsekvenser

Äta borta

  • Personer som reagerar på soja bör vara särskilt uppmärksamma när de ska äta köttprodukter, fiskprodukter, hamburgerbröd, pizza och vegetariska rätter hemma hos andra eller på kaféer och restauranger.

Näringsmässiga konsekvenser

  • Svensk kost innehåller traditionellt sett bara lite sojaprotein.
  • Sojaallergi har därför inte någon större betydelse för intaget av vitaminer och mineraler.

Andra relevanta texter

  • Födoämnesintolerans och födoämnesallergi
  • Märkning av matvaror och oavsiktlig förorening
  • Fisk
  • Komjölksprotein, barn
  • Komjölksprotein, vuxna
  • Frukt och bär
  • Grönsaker
  • Nötter, mandel och fröer
  • Tillsatser
  • Kryddor och aromämnen
  • Biogena aminer
  • Ägg
  • Gluten och vete
  • Laktosfri kost
  • Laktosreducerad kost

Patientinformation

Källor

Annons
Annons
Annons
Annons

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons