Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergologi

Därför utvecklar vissa barn astma

Nu kan forskarna ha hittat en av förklaringarna till att vissa barn utvecklar astma. Enligt en ny studie kan det röra sig om en vanlig virusinfektion som ger en förändrad bakterieflora i lungorna hos spädbarn.
Annons

Luftvägsinfektionen rhinovirus kan vara en av orsakerna till att vissa barn utvecklar astma, detta enligt några forskare från Schweiz som presenterade sina resultat på ERS-kongressen.

– Vi vet att barn med astma kan ha en rubbad normalflora, men vi vet inte varför. Att undersöka om normalfloran har en koppling till olika sjukdomar är ett ganska nytt forskningsområde, säger forskaren Ina Korten i en artikel i Dagens Medicin.

Virusinfektioner kan leda till rubbad bakterieflora

Annons
Annons

I studien deltog 32 barn som alla fick sina näsborrar topsade varannan vecka från att de var fem veckor gamla tills de fyllt ett år. Resultatet visar att då barnet hade en rhinovirusinfektion som gav symtom minskade den naturliga bakterieflorans mångfald medan en infektion utan symtom inte gav förändrad bakterieflora.

Studien visar, enligt forskarna, att tidiga virusinfektioner kan leda till en rubbad bakterieflora men att det också behövs fler studier för att visa om detta verkligen är förklaringen till att barn utvecklar astma.

När de barn som deltog i studien fyllt sex år ska forskarna låta undersöka om förändringen av bakteriefloran kvarstått samt hur många barn som fått astma

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/09/27/virusinfektion-kan-satta-bakterieflora-ur-spel/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons