Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergologi

Lovande resultat vid sällsynt sömnsjukdom

Enligt en ny studie kan man identifiera patienter med en sällsynt sömnstörning som har hög risk att drabbas av neurodegenerativa sjukdomar, med hjälp av två neuroradiologiska metoder.
Annons

Enligt en ny studie kan man identifiera patienter med en sällsynt sömnstörning som har hög risk att drabbas av neurodegenerativa sjukdomar, med hjälp av två neuroradiologiska metoder, skriver Dagens Medicin på nätet. De patienter som har den mycket ovanliga sömnstörningen RBD, rapid eye movement sleep behaviour disorder, lever ut sina drömmar genom rörelser eftersom de saknar muskelparalys under drömmen.

Det är sedan tidigare känt att de som har så kallad idiopatisk RBD löper en ökad risk för att senare drabbas av diverse neurodegenerativa sjukdomar som exempelvis Parkinsons sjukdom och demens. Men nu visar ny forskning att två olika neuroradiologiska metoder kan användas för att hitta de patienter som löper hög risk för att drabbas av sådana sjukdomar, skriver Dagens Medicin.

Annons
Annons

Det är en grupp forskare som är verksamma vid universitetet i Barcelona, Spanien, som gjort denna upptäckt, och de menar att de två metoderna kan användas för att följa sjukdomsutvecklingen i mycket tidigt skede hos de patienter som har diagnosen RBD, för att eventuellt utvärdera nya typer av läkemedelsbehandling.

    Källor

  • Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/09/20/lovande-resultat-vid-somns/index.xml

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons