
Pollensäsongen blir tuff för allergiker
Hittills har årets pollensäsong spåtts bli den tuffaste på flera år, och än så länge verkar prognosen stämma.
Pollensäsongen drar igång med olika mycket kraft i olika delar av landet. I södra Sverige ser halterna av björk, al och hassel ut att bli höga.
I början av den här veckan är risken stor för höga halter av alpollen och hasselpollen.
Björkpollen i de sydligaste och västra delarna av landet har fått den värsta prognosen sedan mätningarna startade, enligt Pia Östensson som arbetar vid Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet. Det kommer även blir mycket pollen från al och hassel.
Redan i februari börjar pollensäsongen i södra Sverige och tar sig senare norröver. Säsongen för björkpollen brukar dock skilja sig två till tre veckor mellan södra och norra Sverige.
Läs även medicinsk översikt: Allergisk rinit
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/03/25/tuff-pollensasong-vantar/
Källor
-
Allergisk rinit
En vanlig sjukdom både hos barn och vuxna, som orsakas av en allergiskt utlöst inflammation i nässlemhinnan. Karakteristiska symtom är rinnsnuva, nästäppa, nysningar och klåda.
-
Astma
Ett tillstånd med akut och/eller kronisk inflammation av de nedre luftvägarna men majoriteten med astma har samtidigt engagemang av de övre luftvägarna (rinit).
-
Celiaki
En kronisk inflammation som kan yttra sig på olika sätt. Värt att notera är att det under de senaste decennierna skett en förskjutning i symtombilden i så motto att patienter vid diagnostillfället oftare har icke-klassiska besvär än klassiska besvär.
-
Har din astmapatient en optimal inhalatortyp?
Ofrivillig underbehandling är ett av astmavårdens stora problem, menar specialistläkaren Lars Ahlbeck.
-
Läkarna får lära sig mer om urtikaria
Nu lanserar NetdoktorPro en ny webbaserad läkarutbildning om urtikaria, nässelutslag. Ta chansen och genomför utbildningen här.
-
Allergisk rinit/Allergisk rinokonjunktivit
Allergisk rinit uppfattas som en systemsjukdom och kan följas av allmänna symtom som trötthet och huvudvärk. Tillståndet kan också förekomma samtidigt med astma och eksem.
-
Checklista: Att tänka på när du misstänker kronisk hosta
Hosta är en av de vanligaste besöksorsakerna i öppenvården, oftast i samband med förkylning. Men cirka en miljon svenskar lider av kronisk hosta vilket kräver mer omfattande utredningar. NetdoktorPro har satt ihop en checklista som du kan använda när du misstänker att hostan är kronisk.
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu