Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergologi

Sämre immunförsvar om halsmandlarna opereras bort

Att operera bort tonsillerna kopplas till två till tre gånger ökad risk för att drabbas av infektionssjukdomar och allergi, visar en observationsstudie.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-07-11
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Varje år får runt 7 000 barn i Sverige sina tonsiller eller adenoider bortopererade med anledning av återkommande infektioner, snarkning eller sömnapné.

Den aktuella studien pekar nu på att operationen samtidigt ökar risken för sjukdomar i övre luftvägarna som rinit och bronkit, rapporterar Dagens Medicin.

– Den studien är intressant och välgjort och pekar på att operation kan ha effekt på andra sjukdomar senare i livet. Det beror förmodligen inte på att vävnaden är borttagen utan på att en funktion i immunsystemet har förändrats, säger Joacim Stalfors, specialist inom öron-näsa-halskirurgi och registerhållare för det svenska tonsilloperationsregistret, till tidningen.

Annons
Annons

Flera sjukdomar i övre luftvägarna hos de opererade

Studien omfattar patientdata från strax över en miljon danska barn, varav omkring 60 000 av dem hade genomgått operation av tonsillerna eller de adenoida körtlar som sitter bakom näsan, eller både och. Alla barnen hade opererats före nio års ålder.

Mellan 10 och 30 år efter ingreppet kunde forskarna konstatera ett stort antal diagnoser i övre luftvägarna hos de barn som hade genomgått det kirurgiska ingreppet tidigare i livet, jämfört med icke-opererade.

LÄS ÄVEN: Allergipatienter som lider i onödan

Annan typ av operation i Sverige

Samtidigt menar Joacim Stalfors att de danska resultaten är svåra att generalisera till Sverige då läkare i Danmark tar bort hela halsmandeln. I Sverige klyver läkaren oftast halsmandeln och bara tar bort den vävnad som sticker ut och täpper till svalget, så kallad tonsillotomi. Resultatet av analysen måste också ställas i förhållande till nyttan med operationen, anser Joacim Stalfors.

Annons
Annons

– Alla som har barn vet att detta kan innebära lidande för hela familjen, säger han till Dagens Medicin.

Forskarna i studien tog hänsyn till faktorer som kan ha betydelse för resultatet, såsom högt blodtryck, diabetes, födelsevikt och socioekonomiska markörer. Däremot uteslöt de data om huruvida patienterna eller deras föräldrar rökte, vilket de själva erkände är en svaghet för analysen då rökning är en välkänd riskfaktor för att utveckla luftvägssjukdomar.

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/07/11/operation-av-halsmandlar-kan-paverka-immunforsvaret-pa-sikt/

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons