Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Patientfall | Allmänmedicin

Överviktig kvinna 54 år - vad gör du?

Helena, 54 år, söker dig på vårdcentralen för att diskutera om fetmaoperation kan vara något för henne. Hon har tablettbehandlad diabetes sedan flera år samt står på antihypertensiv behandling. Hennes vikt är 104 kg och hon är 163 cm lång. Hon har försökt gå ned i vikt ”så länge hon kan minnas”, utan framgång. Vad är Helenas BMI och vad säger du till henne?


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-20

Över 300 läkare har genomgått NetdoktorPro:s läkarutbildning om fetmakirurgi och överläkare Magnus Sundbom, som har varit med och tagit fram utbildningen, menar att kunskapen hos läkarna är imponerande god jämfört med andra operationer. Efter att ha tittat på läkarsvaren konstaterar han dock att många verkar underskatta behovet av fetmakirurgi.

Från att obesitaskirurgi har varit tabubelagt och många läkare inte trodde inte på metoden till att det idag har blivit en trend, både i medierna och i den praktiska obesitasvården. Det arrangeras flertal möten och konferenser i världen inom området men informationen når inte alltid allmänläkare, menar Magnus Sundbom. Cirka 80 procent av de 305 läkarna som har genomgått utbildningen ansåg att obesitasvården fungerar bra. Emellertid lever behandlingen många gånger inte upp till patientens förväntningar, främst hos unga, och senaste tiden har det rapporterats om psykisk ohälsa hos denna grupp. För att öka kunskapen hos läkarkåren har NetdoktorPro lanserat en webbaserad läkarutbildning – Vad vet du om fetmakirurgi? – där du får följa patientfallet om Helena.

Fler utbildningar

NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg.

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.