Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Patientfall | Allmänmedicin

Tidigare alkoholiserad man med högersidiga buksmärtor och trötthet

Patientfall: John, en 48-årig man med alkoholmissbruk i perioder, söker dig på vårdcentralen på grund av diffusa högersidiga buksmärtor och trötthet en längre tid. John är tidigare väsentligen frisk, men ordentligt överviktig. Han uppger sig dock ha varit nykter i över ett år nu. Hur går du vidare?


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-04-27

Av de 50 000 personer som i Sverige uppskattas vara smittade av hepatit C idag ryms även ett mörkertal, vilket bland annat förklaras med att hepatit C-patienten kan upplevas som svårt att identifiera. Det visar siffror från NetdoktorPros läkarutbildning Vad vet du om hepatit C?

Över 500 läkare har genomfört utbildningen och mer än hälften av dem svarar att de har problem med just detta. Överläkare Soo Aleman, som har varit med och tagit fram utbildningen, hoppas att lathunden i slutet av utbildningen ska fungera som ett verktyg för att identifiera vilka som ska testas.

Kronisk, obehandlad hepatit C kan få allvarliga konsekvenser, exempelvis leverkomplikationer med bland hepatocellulär cancer. Idag finns läkemedel som helt kan läka ut hepatitinfektionen och även vända en progression av levercirros. Majoriteten av läkarna som har genomgått utbildningen svarade att de inte har fått utbildningsinformation om de nya antivirala läkemedlen.

Följ patientfallet om John genom den webbaserade läkarutbildningen om hepatit C och passa på att uppdatera dig inom området.

Fler utbildningar

NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.