Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Få känner till rätten att begära ut vem som läst deras journal

Det är inte många som känner till att de kan begära ut en logg från landstinget för att se vilka som läst deras journal. På Karolinska universitetssjukhuset har bara 160 personer bett om ett loggutdrag, skriver Dn.se. Det går att spåra vem som varit inne och läst din journal – det registreras i datasystemet. Enligt patientdatalagen har alla rätt att begära ut en logg över hur många som läst ens journal.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-02-16

Annons

Det är inte många som känner till att de kan begära ut en logg från landstinget för att se vilka som läst deras journal. På Karolinska universitetssjukhuset har bara 160 personer bett om ett loggutdrag, skriver Dn.se.

Det går att spåra vem som varit inne och läst din journal – det registreras i datasystemet. Enligt patientdatalagen har alla rätt att begära ut en logg över hur många som läst ens journal.

Annons
Annons

Datainspektionen ska under våren granska rutinerna i vården ser ut när det gäller att lämna ut loggutdrag. Till Datainspektionen kommer det nu in klagomål från personer, bland annat om att det varit mycket trafik i deras journaler.

– Vissa får inte ut någon information, andra får ut logglistor som de inte förstår. Och något som vi sett på sista tiden är att vissa hör av sig och säger att det har varit så otroligt mycket trafik inne i deras journal. De har pratat med vårdgivaren men inte fått någon bra förklaring, säger Maria Bergdahl, jurist på Datainspektionen.

    Källor

  • Dn.se - http://www.dn.se/sthlm/fa-kanner-till-ratten-att-begara-ut-logg

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons