Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Många kan tänka sig köpa olagliga piller

Hela 35 procent av svenskarna kan tänka sig köpa läkemedel via andra kanaler än godkända internetapotek. Det visar en undersökning från Läkemedelsverket. Detta medför hälsorisker då utbudet av olagliga läkemedel är stort. Två stora enkätundersökningar som Läkemedelsverket genomfört visar att hela 35 procent av de tillfrågade kan tänka sig handla läkemedel eller liknande preparat via webbplatser som inte drivs av godkända svenska apotek. 11 procent av de tillfrågade uppger att de redan handlat via sådana kanaler.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-01-09

Annons

Hela 35 procent av svenskarna kan tänka sig köpa läkemedel via andra kanaler än godkända internetapotek. Det visar en undersökning från Läkemedelsverket. Detta medför hälsorisker då utbudet av olagliga läkemedel är stort.

Två stora enkätundersökningar som Läkemedelsverket genomfört visar att hela 35 procent av de tillfrågade kan tänka sig handla läkemedel eller liknande preparat via webbplatser som inte drivs av godkända svenska apotek. 11 procent av de tillfrågade uppger att de redan handlat via sådana kanaler.

Annons
Annons

– Man tar en risk varje gång man köper den här typen av ickekontrollerade produkter. Det finns ett system över hela världen för att godkänna läkemedel som är väldigt rigoröst med olika tester. Hoppar man över det ledet är man i praktiken en försökskanin, säger Per-Åke Sandvold, chef på enheten för kontroll av narkotika och olagliga läkemedel på Läkemedelsverket till SvD.se.

Olagliga läkemedel kan innehålla vad som helst. Läkemedelsverket har under de senaste åren funnit läkemedelssubstanser i en rad olika typer av produkter som inhandlats via oseriösa webbplatser.

Resultaten från undersökningarna visar att det finns fyra grupper som är särskilt benägna till att köpa olagliga läkemedel på nätet; personer som vill gå ned i vikt, personer som använder preparat i samband med träning, personer som lider av värk och personer som lider av psykisk ohälsa.

Annons
Annons

Nu ska myndigheten gå ut med kampanjer för att informera om riskerna.

    Källor

  • Läkemedelsverket - http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2012/Manga-kan-tanka-sig-att-kopa-olagliga-lakemedel-trots-kanda-risker/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.