Nyhet | Allmänmedicin

Ägg- och spermabank på nätet

Sedan några veckor tillbaka har en svensk webbsida öppnat för alla som vill skaffa barn utan vårdens inblandning. På sajten kan privatpersoner söka efter, eller donera, ägg och spermier.

Publicerad den: 2010-09-16
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Sedan några veckor tillbaka har en svensk webbsida öppnat för alla som vill skaffa barn utan vårdens inblandning. På sajten kan privatpersoner söka efter, eller donera, ägg och spermier. Men även surrogatmödrar, det vill säga kvinnor som kan tänka sig att bära och föda ett barn för någon annans räkning, kan förmedlas via denna webbplats, rapporterar nyhetsbyrån TT. Eventuella arvoden får personerna som är i kontakt med varandra själva komma överens om.

Elin Siljehag, jurist på Socialstyrelsens avdelning för regler till tillstånd, berättar för Dagens Medicin att det inte finns några juridiska hinder för folk som vill skaffa barn utan att för den delen ha någon kärleks- eller vänskapsrelation. Sajtens upphovsman Tony Jakobsson säger till tidningen att mellan fem och tio medlemmar registreras dagligen.

Annons
Annons

– Det finns inget forum för de här människorna i dag. Vad ska de göra? Annonsera på Blocket? säger han till Dagens Medicin. I dag finns ingen lag som reglerar donation av könsceller utanför hälso- och sjukvårdens ram.

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga (TT) - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/agg-och-spermier-pa-natet-1.1170842

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons