Har du svårt att koppla bort tankar och  bekymmer när du ska sova?
Nyhet | Allmänmedicin

Allt fler upplever sig ha sömnbesvär

Antalet svenskar som uppger sig ha besvär med sömnen ökar enligt statistik från Folkhälsomyndigheten, rapporterar P4 Göteborg. Främst ökar sömnproblemen bland barn och unga. Samtidigt har uttagen av sömnmedel med melatonin ökat rejält.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2019-07-10
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Enligt statistik från 2018 från Folkhälsomyndigheten, som P4 Göteborg har tagit del av, uppgav 39 procent av den vuxna befolkningen att de har svårigheter att sova.

Melatoninanvändningen har ökat

Antalet patienter som får sömnmedlet melatonin utskrivet har nästan tiofaldigats de senaste tio åren. Till radion säger Ludger Grote, som är medicinskt ansvarig på sömnkliniken på Sahlgrenska sjukhuset, att det kan beror på att man är blivit mer restriktiv mot de klassiska insomningstabletterna.

Varför sömnproblemen ökar främst hos unga och barn, tror Ludger Grote beror på att allt fler spenderar mycket tid framför en skärm, såsom en dator, telefon eller padda.

LÄS OCKSÅ: Medicinsk översikt om sömn

Sömnproblem kopplat till psykisk diagnos

Samtidigt är sömnproblem kopplat till psykisk ohälsa. Av de unga och barn som tar sömnmedlet melatonin är det också 50 procent som har en psykisk diagnos, rapporterar P4 Göteborg.

– Det är tyvärr så att vi inte har någon sömnmedicin som är bra att ta dagligen under längre tid, utan då är det KBT, sömnskola vi rekommenderar, säger Ludger Grote till radion.

Annons
Annons

 

    Källor

  • P4 Göteborg - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7260414

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons