Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Allt vanligare att unga umgås på nätet

Det har blivit allt vanligare att ungdomar umgås med kompisar via sociala medier i stället för att träffas i verkliga livet, visar en ny undersökning
Annons

Det har blivit allt vanligare att ungdomar umgås med kompisar via sociala medier i stället för att träffas i verkliga livet, visar en ny undersökning. Ann Katrin Agebäck, kanslichef på Medierådet, som har genomfört undersökning om barn och ungas medievanor, berättar för Dagens Nyheter att internetanvändningen formligen har tagit över helt.

– Användandet av sociala sajter har ökat mycket starkt och nu umgås man med sina vänner på till exempel Facebook, MSN eller Bilddagboken. Det verkar överta en del av det verkliga umgänget, säger hon till tidningen.

Annons
Annons

Att träffa kompisar efter skolan hemma hos någon eller ute på stan var för två år sedan den vanligaste aktiviteten, men nu har den åkt ner till en tredeplacering medan internet och andra sidan blivit allt populärare. Enligt Johnny Lindqvist, som är expert på ungdomskommunikation, kan detta uppröra många av dagens vuxna.

– Vuxna lägger en värdering i det – de tycker att det är bättre att ses ”på riktigt”. Vårt vuxenperspektiv är att nätet ska vara ett komplement till det riktiga livet, men det kommer kanske att bli tvärtom i framtiden, säger han till Dagens Nyheter.

Rapporten visar att det finns tydliga skillnader mellan vad pojkar och flickor väljer att göra på nätet. Medan pojkar tittar mer på filmklipp, spelar spel och laddar ner material ägnar många flickor sig åt att chatta, umgås på sociala sajter, blogga och mejla. Dessutom visar Medierådets rapport att tv-tittandet och konsumtionen av böcker och tidningar har minskat. Sedan 2006 har andelen 12-16 åringar som läser böcker och tidningar minskat från 36 till 18 procent. Ann Katrin Agebäck påpekar dock att det inte behöver innebära att unga inte läser lika mycket som tidigare.

Annons
Annons

– Det betyder inte att läsningen minskar, bara att den minskar i traditionella tryckta medier. Unga läser fortfarande men de gör det på nätet, säger hon till Dagens Nyheter.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.