Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Ämne i morötter kan minska risk för farliga sjukdomar

Ämnet alfakaroten som bland annat återfinns i morötter, pumpa, grönkål och mandariner, kan ge skygg mot ett flertal farliga sjukdomar.
Annons

Ämnet alfakaroten som bland annat återfinns i morötter, pumpa, grönkål och mandariner, kan ge skydd mot ett flertal farliga sjukdomar. Det tror en grupp amerikanska forskare som nu presenterar en ny studie.

– Man har inte pratat så mycket om alfakaroten tidigare utan det har varit väldigt mycket fokus på betakaroten, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, till Svenska Dagbladet.

Annons
Annons

Totalt har 15 300 vuxna medverkat i studien. De lämnade blodprover och blev undersökta under perioden 1988-1994, därefter följdes de fram till 2006. Under denna tid dog 3 810 personer, och analyserna visade att risken var högst bland deltagarna som hade haft lägst halter av alfakaroten i blodet.

Studieresultaten visar att ju högre halterna var, desto lägre blev risken att dö i förtid. Men samtidigt påpekar forskarna bakom studien att det krävs fler studier innan man kan vara helt säker på om det finns ett samband.

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga (TT) - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ungdomens-kalla-anas-i-morot-och-pumpa-1.1218342

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.