Nyhet | Allmänmedicin

Antiinflammatoriska läkemedel begränsar träningsresultatet

Långvarigt intag av receptfria antiinflammatoriska läkemedel i samband med styrketräning kan leda till en hämmad muskeltillväxt. Även muskelstyrkan kan påverkas, visar ny forskning publicerad i Acta Physiologica.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-28
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Lättare antiinflammatoriska läkemedel av typen NSAID (non steroidal anti-inflammatory drugs) är ett av de mest konsumerade läkemedlen i världen. Gemensamt för dessa läkemedel är att de hämmar COX-enzymer och i en studie vid Karolinska Institutet har forskarna undersökt hur de påverkar musklerna.

Friska män och kvinnor i åldrarna 18 till 35 år slumpades till att inta antingen en relativt hög dos NSAID (1 200 mg ibuprofen) eller en låg dos (75 mg acetylsalicylsyra) varje dag under åtta veckor. Samtidigt fick försökspersonerna genomföra övervakad styrketräning två till tre gånger i veckan.

Antiinflammatoriska läkemedel vanliga bland elitidrottare

När perioden var slut mättes bland annat muskeltillväxt, muskelstyrka och antiinflammatoriska markörer i musklerna. Hos de individer som fått låga doser acetylsalicylsyra hade muskelvolymen ökat till ungefär den dubbla, jämfört med de som fått höga doser ibuprofen.

– Resultaten är högintressanta eftersom intaget av antiinflammatoriska läkemedel är väldigt stort över hela världen, och inte minst bland elitidrottare och motionärer. Vi valde att titta på effekten av ibuprofen eftersom det är ett av de mest välstuderade antiinflammatoriska läkemedlen på marknaden, men vi tror att alla typer av receptfria NSAID-preparat i höga doser påverkar musklerna på liknande sätt, säger Tommy Lundberg, forskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska Institutet och huvudansvarig för studien.

Annons
Annons

Forskarna kunde även se att muskelstyrkan påverkades negativt av de antiinflammatoriska läkemedlen, dock inte lika påtagligt.

Bör undvika ibuprofen vid styrketräning – men inte för äldre

Tvärtemot torde inte detta gälla äldre individer, där resultat från tidigare studier indikerar att antiinflammatoriska läkemedel kan skydda mot åldersrelaterad förlust av muskelmassa. Men de uppmanar unga motionärer att avstå från regelbundet intag av NSAID-preparat i höga doser.

Annons
Annons

– Det här tyder på att muskelns inflammationsprocesser i samband med styrketräning är gynnsamma för den långsiktiga uppbyggningen av ny muskelmassa, åtminstone hos unga personer. Våra resultat antyder att unga individer som styrketränar för att öka muskelmassan och bli starkare bör undvika regelbundet intag av höga doser antiinflammatoriska läkemedel, säger Tommy Lundberg.

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/antiinflammatoriska-lakemedel-kan-hamma-muskeltillvaxt

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons