Barn och de som vill bli gravid bör äta surströmming med måtta
På torsdag är de surströmmingspremiär och många kommer att läska sig med den illaluktande delikatessen. Men vissa bör vara extra försiktiga när de äter strömming, då surströmming innehåller ofta höga halter av miljögifter. Det skriver Livsmedelsverket.
Inom EU är det förbjudet att sälja fisk som har halter av dioxiner och PCB över gränsvärdet. Sverige har dock fått ett undantag från lagstiftningen. Fisken får säljas under förutsättningen att Livsmedelsverket bevakar halterna och informerar allmänheten om riskerna med att äta sådan fisk.
Strömming som används vid tillverkning av surströmming, framför allt Bottenhavet och Bottenviken, innehåller höga halter av miljögifter.
Grupper som är extra känsliga för dessa miljögifter bör därför undvika att äta sådan fisk allt för ofta. Barn, unga och den som vill bli gravid bör inte äta sådan fisk oftare än två till tre gånger per år. Tillhör man inte dessa grupper kan man äta det högst en gång i veckan.
– Det är just eftersom dioxin och PCB lagras länge i kroppen som våra kostråd för barn, unga och den som vill bli gravid är så viktiga. De miljögifter du får i dig när du är tjugo år finns kvar i kroppen när du är trettio och kan påverka barnet vid en graviditet. Välj istället annan fisk, för det finns många fiskar som är nyttiga, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Här är fiskarna som man bör äta med måtta:
-
Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern samt fångad i älvarna.
-
Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken.
-
Vildfångad sik från Vänern och Vättern
-
Vildfångad röding från Vättern
- Livsmedelverket - https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/surstromming-med-matta-for-barn-och-den-som-vill-bli-gravid
Källor
-
Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.
-
EASD: Tarm och njure tar stor plats under diabetesmötet
Det var mycket fokus kring läkemedelsgruppen SLGT2-hämmare med nya data kring njurprotektion. Men även smarta insulinpumpar, ett mer långverkande basinsulin och tarmens roll vid diabetes stod i centrum i år. Det berättar överläkare Jarl Hellman.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Ny framgång för diabetesläkemedel vid hjärtsvikt
NetdoktorPro frågar Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, vad han tar med sig från årets ADA-kongress.
-
Har din patient bröstcancer?
Ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, ärftlighet och diagnostik. Fallet består av fem frågor.
-
Det här bör du veta om de nya reglerna för läkemedelsutbyte
Sedan juni 2020 erbjuder apoteken utbyte även för läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånerna. Men vad innebär förändringen rent praktiskt?
-
7 råd vid utredning av förmaksflimmer
Sjukdomen är inte alltid så tydlig vilket kan förklara mörkertalet av odiagnostiserade patienter, som skulle ha nytta av behandling. Det här bör du ha koll på vid utredning av flimmer.
-
Testosteronbrist: 6 utmaningar för dig som primärvårdsläkare
Det finns flera utmaningar vid utredning och behandling av testosteronbrist. Mikael Lehtihet, docent och överläkare i endokrinologi vid Capio S:t Görans sjukhus, går igenom några av dem.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu