Barn och de som vill bli gravid bör äta surströmming med måtta
På torsdag är de surströmmingspremiär och många kommer att läska sig med den illaluktande delikatessen. Men vissa bör vara extra försiktiga när de äter strömming, då surströmming innehåller ofta höga halter av miljögifter. Det skriver Livsmedelsverket.
Inom EU är det förbjudet att sälja fisk som har halter av dioxiner och PCB över gränsvärdet. Sverige har dock fått ett undantag från lagstiftningen. Fisken får säljas under förutsättningen att Livsmedelsverket bevakar halterna och informerar allmänheten om riskerna med att äta sådan fisk.
Strömming som används vid tillverkning av surströmming, framför allt Bottenhavet och Bottenviken, innehåller höga halter av miljögifter.
Grupper som är extra känsliga för dessa miljögifter bör därför undvika att äta sådan fisk allt för ofta. Barn, unga och den som vill bli gravid bör inte äta sådan fisk oftare än två till tre gånger per år. Tillhör man inte dessa grupper kan man äta det högst en gång i veckan.
– Det är just eftersom dioxin och PCB lagras länge i kroppen som våra kostråd för barn, unga och den som vill bli gravid är så viktiga. De miljögifter du får i dig när du är tjugo år finns kvar i kroppen när du är trettio och kan påverka barnet vid en graviditet. Välj istället annan fisk, för det finns många fiskar som är nyttiga, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Här är fiskarna som man bör äta med måtta:
-
Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern samt fångad i älvarna.
-
Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken.
-
Vildfångad sik från Vänern och Vättern
-
Vildfångad röding från Vättern
- Livsmedelverket - https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/surstromming-med-matta-for-barn-och-den-som-vill-bli-gravid
Källor
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Ny fortbildning om bältros – så kan komplikationer förhindras
I NetdoktorPro:s fortbildning om bältros (herpes zoster) får läkare aktuell kunskap om sjukdomen.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.
-
Livräddande motgiftet naloxon kan bli receptfritt
I hopp om att minska narkotikadödligheten i Sverige utreder nu Socialstyrelsen tillsammans med läkemedelsverket möjligheterna att ge nalaxon en OTC-klassificering.
-
Stopp för pappersrecept från och med maj
Från och med 10 maj kommer alla recept på läkemedel skrivas ut elektroniskt. Det meddelar Läkemedelsverket.