Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Barn och de som vill bli gravid bör äta surströmming med måtta

På torsdag är de surströmmingspremiär och många kommer att läska sig med den illaluktande delikatessen. Men vissa bör vara extra försiktiga när de äter strömming, då surströmming innehåller ofta höga halter av miljögifter. Det skriver Livsmedelsverket.


Publicerad den: 2020-08-26
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Inom EU är det förbjudet att sälja fisk som har halter av dioxiner och PCB över gränsvärdet. Sverige har dock fått ett undantag från lagstiftningen. Fisken får säljas under förutsättningen att Livsmedelsverket bevakar halterna och informerar allmänheten om riskerna med att äta sådan fisk. 

”Lagras länge i kroppen”

Strömming som används vid tillverkning av surströmming, framför allt Bottenhavet och Bottenviken, innehåller höga halter av miljögifter. 

Grupper som är extra känsliga för dessa miljögifter bör därför undvika att äta sådan fisk allt för ofta. Barn, unga och den som vill bli gravid bör inte äta sådan fisk oftare än två till tre gånger per år. Tillhör man inte dessa grupper kan man äta det högst en gång i veckan.

Annons
Annons

– Det är just eftersom dioxin och PCB lagras länge i kroppen som våra kostråd för barn, unga och den som vill bli gravid är så viktiga. De miljögifter du får i dig när du är tjugo år finns kvar i kroppen när du är trettio och kan påverka barnet vid en graviditet. Välj istället annan fisk, för det finns många fiskar som är nyttiga, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande. 

Här är fiskarna som man bör äta med måtta:

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern samt fångad i älvarna.

  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken. 

  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern

  • Vildfångad röding från Vättern

Annons
Annons

    Källor

  • Livsmedelverket - https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/surstromming-med-matta-for-barn-och-den-som-vill-bli-gravid

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons