Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Bättre hygien på sjukhusen

En förbättrad vårdhygien gör att antalet sjukhusassocierade infektioner minskar, rapporterar Vetenskapsradion.
Annons

Förekomsten av så kallade multiresistenta bakterier har under de senaste åren ökat kraftigt över hela världen. Inom sjukvården har detta varit ett särskilt stort problem, där det framför allt varit den så kallade MRSA-bakterien som spridits mellan vårdpersonal och patienter. Men nu visar ny forskning att trenden har vänt, rapporterar Vetenskapsradion.

Det är en grupp amerikanska forskare som kommit fram till denna slutsats efter att de har analyserat statistik från sjukhus i nio storstadsregioner i USA, mellan 2005 och 2008. Enligt forskarna har antalet MRSA-fall som uppstått i samband med sjukhusvistelser i dessa regioner minskat med nästan 30 procent. Och liknande resultat har visats från flera europeiska länder. Även i Sverige har man kunnat notera att MRSA-spridningen minskat på landets sjukhus under de tre senaste åren, berättar Karin Tegmark Wisell, överläkare vid avdelningen för bakteriologi vid Smittskyddsinstitutet.
– Det är dels en genomtänkt antibiotikapolicy, men framför allt en förbättrad vårdhygien som gör att antalet sjukhusassocierade infektioner minskar, säger hon till Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Men hon lyfter ett varningens finger och nämner att de samhällsassocierade fallen dock ökar. Det vill säga när man smittas i andra sammanhang än i samband med sjukvården, som att barn till exempel blir smittade i skolan. Den smittspridningen är väldigt svår att komma åt, enligt Karin Tegmark Wisell som menar att vi därför förmodligen ändå kommer att se en ökning av antalet MRSA-fall i Sverige.

    Källor

  • Vetenskapsradions nätupplaga - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10976&artikel=3912196

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.