Behandlingsmetoder saknar vetenskapligt stöd

Flera av de behandlingsmetoder som används inom dagens sjukvård i Sverige är dåligt studerade och man känner inte till dess riktiga effekter.

Publicerad den: 2010-10-04
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Flera av de behandlingsmetoder som används inom dagens sjukvård i Sverige är dåligt studerade och man känner inte till dess riktiga effekter. Och med anledning av detta arbetar nu SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, med en stor databas där de mindre fungerade metoderna ska föras in, uppger Vetenskapsradion.

Exempel på behandlingsmetoder som saknar vetenskapligt stöd i dag, men som ändå används inom sjukvården, är behandlingar mot sömnbesvär, program för att förebygga psykisk ohälsa bland barn eller att använda förband med silver vid behandling av kroniska sår. Marianne Heibert Arnlid, leder SBU: s arbete.

Annons
Annons

– Tyvärr är det så att det finns en del metoder som vi inte vet om de har någon effekt eller ej, säger hon till Vetenskapsradion.

Enligt Marianne Heibert Arnlid handlar det framför allt om att det finns för få vetenskapliga studier om behandlingsmetodernas effekter. Konsekvenserna av detta kan bli många, bland annat pekar hon på den ekonomiska delen – att stora summor pengar slösas bort. Men hon pekar även på de konsekvenser som detta kan få för den enskilda patienten.

– Vi kanske behandlar patienter med metoder som är obehagliga, men som inte ger någon effekt. Vi utsätter patienter för behandlingar som vi inte vet om de fungerar eller ej, säger Marianne Heibert Arnlid.

Annons
Annons

Databasen över dagens kunskapsluckor ska tas fram tillsammans med verksamma inom vården och socialstyrelsen, uppger Vetenskapsradion.

    Källor

  • Vetenskapsradions nätupplaga - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10976&artikel=4066684

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

  • Avatar Tidigare användare 2010-10-5 00:40 (9 år sen)

    Ett lovvärt initiativ! En viktig fråga i sammanhanget är hur kunskapsluckan "tätas" med mer primärforskning där sådan behövs? Vilken genomslagskraft kommer SBU:s genomgång att ha när det gäller tilldelning av resurser/anslag etc, dvs sådant som kan vara avgörande för forskningsansatser, särskilt inom "smalare" områden./Mats Halldin, Netdoktor (tidigare SBU)


Annons
Annons
Annons