Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Blodforskare upptäcker allt fler blodgrupper

Idag finns över 300 blodgrupper och blodforskare hittar allt fler blodgrupper. Men allt fler blodgrupper försvårar blodtransfusioner och gör att blod ofta är en bristvara, rapporterar Sveriges Radio. 


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2017-09-04

Annons

Martin Olsson, professor i transfusionsmedicin på Lunds Universitet, tror att vi idag har 354 blodgrupper. Att som patient få blod från fel blodgrupp kan vara livshotande. Han har därför själv forskat kring att ta fram ett universalblod som skulle kunna fungera för alla.

Samtidigt är vi väldigt vana att tänka på individuella skillnader kring just blod ända sedan blodgrupperna i det första blodgruppssystemet, AB0-systemet, upptäcktes för över 100 år sedan, rapporterar SR.

Blodforskningen går mot en kombination av båda riktningarna.

Annons
Annons

– Det är en kombination av de här två vid första anblicken diametralt motsatta riktningarna. Man försöker hitta den heliga Graal, alltså universalblodet. Det skulle på ett sätt göra det hela väldigt tråkigt, blod skulle bli som ett läkemedel, rakt över disk, samma till alla. Men om det bidrar till ökad patientsäkerhet så är det ju så klart den vägen vi ska gå, säger Martin Olsson till Sveriges Radio.

Men Martin Olsson menar att trenden idag är att man försöker anpassa blodet mer individuellt, i synnerhet till de patienter som är i behov av livslånga transfusioner.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6768634

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.