Nyhet | Allmänmedicin

Blodforskare upptäcker allt fler blodgrupper

Idag finns över 300 blodgrupper och blodforskare hittar allt fler blodgrupper. Men allt fler blodgrupper försvårar blodtransfusioner och gör att blod ofta är en bristvara, rapporterar Sveriges Radio. 


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-04
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Martin Olsson, professor i transfusionsmedicin på Lunds Universitet, tror att vi idag har 354 blodgrupper. Att som patient få blod från fel blodgrupp kan vara livshotande. Han har därför själv forskat kring att ta fram ett universalblod som skulle kunna fungera för alla.

Samtidigt är vi väldigt vana att tänka på individuella skillnader kring just blod ända sedan blodgrupperna i det första blodgruppssystemet, AB0-systemet, upptäcktes för över 100 år sedan, rapporterar SR.

Blodforskningen går mot en kombination av båda riktningarna.

Annons
Annons

– Det är en kombination av de här två vid första anblicken diametralt motsatta riktningarna. Man försöker hitta den heliga Graal, alltså universalblodet. Det skulle på ett sätt göra det hela väldigt tråkigt, blod skulle bli som ett läkemedel, rakt över disk, samma till alla. Men om det bidrar till ökad patientsäkerhet så är det ju så klart den vägen vi ska gå, säger Martin Olsson till Sveriges Radio.

Men Martin Olsson menar att trenden idag är att man försöker anpassa blodet mer individuellt, i synnerhet till de patienter som är i behov av livslånga transfusioner.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6768634

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons