Bristande kunskap om läkemedelsbiverkningar
Tiotusentals patienter drabbas årligen av allvarlig sjukdom på grund av sina läkemedel. Sveriges Radios P1-program Kaliber har granskat kunskapen inom sjukvården om problemen. Granskningen visar att kunskapen är låg.
– Det absolut första är att man måste öka medvetenheten om läkemedelsrelaterade problem. Det är A och O att både läkare, tjänstemän och politiker i sjukvårdsammanhang måste förstå vidden av det här problemet, säger Jessica Fryckstedt som har forskat om inläggningar på sjukhus som orsakats av läkemedel.
I sin forskning har Jessica Fryckstedt följt upp sammanlagt tusen patienter som blivit inlagda på Karolinska sjukhuset och fann att i mer än en tredjedel av fallen var det läkemedel som orsakat inläggningen.
Men Kalibers granskning visar att medvetenheten bland sjukhusen om problemet är låg. 50 akutsjukhus över hela landet kontaktades. Av de 40 som svarade var det ett fåtal som hade tagit reda på hur vanligt det är bland de egna patienterna.
– Men det är väl ganska symptomatiskt för den här situationen. Vi känner inte till problemet, vi tänker inte på det. Vi är inte medvetna om att läkemedelsrelaterade problem är ett jättebekymmer. Det vittnar bara om att man inte känner till det, att man inte kommer att upptäcka det och att de här läkemedelsrelaterade problemen kommer att få fortgå och patienten får betala i form av lidande, tid på sjukhus och felmedicinering etc, säger Jessica Fryckstedt, överläkare på Karolinska sjukhuset i Solna
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4810136
Källor
-
27-åriga Andreas söker vård för AS
På din husläkarmottagning möter du 27-åriga Andreas, vars far har ankyloserande spondylit. Andreas, som haft ont i ryggen tidigare, har hört talas om att genen HLA-B27 är en riskfaktor för AS och önskar "testa sig för denna". Vad säger du till honom?
-
Stressyndrom
Att vara ”stressad” är en naturlig psykologisk och biologisk reaktion på hot och yttre påfrestningar. Men stress kan leda till sjukdom, kroppslig såväl som psykisk.
-
Fast primärvårdsläkare prioriterat - men hur ska det gå till?
ALMEDALEN: Mycket verkar tala för att man i framtiden kommer införa fast läkarekontakt i primärvården. Frågan är dock hur man ska göra det så smärtfritt som möjligt för alla parter. Det var ett ämne som diskuterades under Svenska Distriktsläkarföreningens seminarium i A...
-
Vaccinationsprogram för äldre: “Vore skräp om vi inte fick till det här”
PRO och SPF seniorerna har drivit frågan om att införa ett äldrevaccinationsprogram sedan 2016, men det går trögt. Samtidigt verkar de flesta partierna ense om att ett sådant program bör införas.
-
Därför får allt fler unga problem med sömnen
En av tre svenskar drabbas i perioder av sömnproblem. Därför är det förvånande att läkare inte får mer utbildning om sömn, menar Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet. Här berättar han om den senaste forskningen och vad du som läkare kan tänka på i mö...
-
Långvarig smärta hos äldre
Långvarig smärta är kanske den vanligaste folksjukdomen och olika beräkningar visar att mellan 10 och 20 procent av befolkningen är drabbad. Hos de äldre är problemet ännu större.
-
Patientfall: 37-årig tvåbarnsmor söker vård för knöl bröstet
Här kan du ta del av ett patientfall om bröstcancer för att testa din kunskap kring symtom, utredning och behandling.
-
Influensa
Influensaepidemier av varierande omfång och allvarlighetsgrad förekommer så gott som varje år, oftast under vintermånaderna. Typiska symtom är hastigt insjuknande med hög feber, frossa, muskelsmärtor, irritation i näsa och svalg samt hosta.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu