Nyhet | Allmänmedicin

Bristande kunskap om läkemedelsbiverkningar

Tiotusentals patienter drabbas årligen av allvarlig sjukdom på grund av sina läkemedel. Sveriges Radios P1-program Kaliber har granskat kunskapen inom sjukvården om problemen. Granskningen visar att kunskapen är låg. – Det absolut första är att man måste öka medvetenheten om läkemedelsrelaterade problem. Det är A och O att både läkare, tjänstemän och politiker i sjukvårdssammanhang måste förstå vidden av det här problemet, säger Jessica Fryckstedt som har forskat om inläggningar på sjukhus som orsakats av läkemedel.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-11-21
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Tiotusentals patienter drabbas årligen av allvarlig sjukdom på grund av sina läkemedel. Sveriges Radios P1-program Kaliber har granskat kunskapen inom sjukvården om problemen. Granskningen visar att kunskapen är låg.

– Det absolut första är att man måste öka medvetenheten om läkemedelsrelaterade problem. Det är A och O att både läkare, tjänstemän och politiker i sjukvårdsammanhang måste förstå vidden av det här problemet, säger Jessica Fryckstedt som har forskat om inläggningar på sjukhus som orsakats av läkemedel.

Annons
Annons

I sin forskning har Jessica Fryckstedt följt upp sammanlagt tusen patienter som blivit inlagda på Karolinska sjukhuset och fann att i mer än en tredjedel av fallen var det läkemedel som orsakat inläggningen. 

Men Kalibers granskning visar att medvetenheten bland sjukhusen om problemet är låg. 50 akutsjukhus över hela landet kontaktades. Av de 40 som svarade var det ett fåtal som hade tagit reda på hur vanligt det är bland de egna patienterna.

– Men det är väl ganska symptomatiskt för den här situationen. Vi känner inte till problemet, vi tänker inte på det. Vi är inte medvetna om att läkemedelsrelaterade problem är ett jättebekymmer. Det vittnar bara om att man inte känner till det, att man inte kommer att upptäcka det och att de här läkemedelsrelaterade problemen kommer att få fortgå och patienten får betala i form av lidande, tid på sjukhus och felmedicinering etc, säger Jessica Fryckstedt, överläkare på Karolinska sjukhuset i Solna

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4810136

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons