Nyhet | Allmänmedicin

Cellodling kan ersätta djurförsök

En ny EU-lag om minskade djurförsök som ska börja gälla i Sverige nästa år driver på utvecklingen av andra sätt att testa ämnen. Ett av de lab där det pågår utveckling med cellodlingar som ersättning för djurförsök, finns på Stockholm universitet. Där leder neurokemisten Anna Forsby försök med bland annat ämnen som kan ge ögonirritation och ögonsveda. – Vi gör det i cellodlingsskålar och det behövs inga djur alls. Det kan finnas vissa animaliska produkter i vårt cellodlingsmedium, som krävs för att cellerna ska växa och överleva, men för övrigt behöver vi inte döda några djur för att göra de här försöken, säger Anna Forsby, neurokemist.

Publicerad den: 2012-08-20
Författare: stina04, Netdoktor

Annons

En ny EU-lag om minskade djurförsök som ska börja gälla i Sverige nästa år driver på utvecklingen av andra sätt att testa ämnen.

Ett av de lab där det pågår utveckling med cellodlingar som ersättning för djurförsök, finns på Stockholm universitet. Där leder neurokemisten Anna Forsby försök med bland annat ämnen som kan ge ögonirritation och ögonsveda.

Annons
Annons

– Vi gör det i cellodlingsskålar och det behövs inga djur alls. Det kan finnas vissa animaliska produkter i vårt cellodlingsmedium, som krävs för att cellerna ska växa och överleva, men för övrigt behöver vi inte döda några djur för att göra de här försöken, säger Anna Forsby, neurokemist.
 

    Källor

  • Sveriges radio, Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5235849

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons