Nyhet | Allmänmedicin

Centraliserad högspecialiserad vård ska leda till färre vårdskador

Läkare och annan vårdpersonal får inte tillräckligt med träning om hur avancerade ingrepp de ska utföra, vilket leder till att patienter dör och skadas i onödan. Det menar regeringen och lägger lagförslag om centraliserad högspecialiserad vård.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-20
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Att den mest avancerade sjukvården idag utförs på så många platser leder till långa och krångliga processer och brist på specialiserad vårdpersonal vilket påverkar patienterna negativt. När en person får en mycket allvarlig diagnos ska den bästa vården garanteras, menar socialminister Annika Strandhäll.

– För att kunna säkerställa att det också blir så kommer mer av den mest avancerade sjukvården behöva ske på färre platser, säger hon.

Därför har nu regeringen beslutat om ett lagförslag för nya former för den nationellt högspecialiserade vården.

Annons
Annons

–Vi måste göra allt vi kan för att ingen ska dö eller skadas i onödan, och säkerställa att läkare och vårdpersonal får tillräckligt med träning de ingrepp de utför, säger Annika Strandhäll.

Diagnoser som ska omfattas

Går lagförslaget igenom väntas avancerad sjukvård koncentreras i större utsträckning än idag.

Vilka typer av diagnoser som kommer att omfattas är inte fastställt men expertgrupper kommer gå igenom frågan och lämna förslag. Redan idag omfattas till exempel svåra brännskador och hjärttransplantationer av rikssjukvården.

Annons
Annons

Regeringen föreslår att lagen ska träda i kraft den 1 juli 2018.

 

    Källor

  • Regeringen - http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/11/regeringen-lagger-lagforslag-om-centraliserad-hogspecialiserad-vard/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons