Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Dålig granskning av medicinsk dokumentation

Det råder svaga krav på granskning av medicinsk dokumentation av flera medicintekniska hudprodukter, vilket innebär att produkterna kanske inte håller vad de lovar.
Annons

Det råder svaga krav på granskning av medicinsk dokumentation av flera medicintekniska hudprodukter, vilket innebär att produkterna kanske inte håller vad de lovar, skriver Dagens Medicin på nätet.

Många av de produkter som marknadsförs i dag, som bland annat kylbehandling mot vårtor, silkespyjamas mot eksem, silikonolja mot huvudlöss samt salvor och krämer mot klåda och akne, ger löften om olika medicinska effekter. Men enligt apotekaren Marie Lodén, är det inte säkert att produkterna håller vad de lovar.

Annons
Annons

– Kraven på granskning av klinisk dokumentation för medicinteknik är lägre än för läkemedel. För vissa lågriskprodukter är det till exempel inte nödvändigt att någon extern part granskar dokumentationen alls, säger hon till Dagens Medicin.

Samtidigt poängterar hon att många produkter har dokumentation och nämner bland annat silikonolja som ett sådant exempel. Silikonolja är förstahandsval mot huvudlöss, enligt Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation.

Men även om många produkter har dokumentation menar Marie Lodén att det finns en viss risk.

Annons
Annons

– I takt med att segmentet växer finns risk att konsumenter kan lockas att köpa produkter med tveksam effekt och som dessutom kan vara förvillande lika läkemedel. Här är det viktigt att till exempel apoteken är noga med vad man tar in i sitt sortiment, säger hon till Dagens Medicin.

    Källor

  • Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/09/29/medicinteknik-granskas-dal/index.xml

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons