Nyhet | Allmänmedicin

Debatt: Bör läkare samarbeta mer med läkemedelsföretagen?

Enligt Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren är svaret ja, förutsatt att det sker öppet och med tydliga regler. Detta debatterar hon med flera om i en artikel i Dagens Samhälle.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-29
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

En nära samverkan mellan vårdens professioner och forskande läkemedelsföretag är något som behövs i takt med att diagnostiken utvecklas och nya medicinska behandlingar blir alltmer individualiserade. Det skriver Heidi Stensmyren tillsammans med Anders Henriksson, förste vice ordförande i Sveriges Kommuner och landsting (SKL), Anders Blanck, generalsekreterare i branschorganisationen LIF och Stefan Lindgren, ordförande i Svenska läkaresällskapet, i en debattartikel.

De lyfter fram exempel som klinisk forskning kring nya läkemedel, kvalitetssäkring av utbildningsmaterial och läkare som föreläser och anlitas som experter under kurser och konferenser. Men de understryker vikten av att detta måste präglas av öppenhet och omgärdas av ett tydligt regelverk – förtroendet från patienterna eller övriga samhället får inte påverkas, skriver de.

Läs även: Ska bli enklare att få information om utbytbara läkemedel

Annons
Annons

Artikelförfattarna välkomnar nu den kommande publiceringen av hur stora ekonomiska ersättningar som respektive företag betalade ut till sina samarbetspartners inom hälso- och sjukvården under 2016. Något som rör sig om ersättning till enskilda medarbetare såväl som till vårdenheter eller forskargrupper. Preliminära siffror visar att omfattningen är ungefär densamma som 2015 och skribenterna hoppas särskilt att den höga andelen läkare som gett sitt tillstånd till att deras uppgifter publiceras, 75 procent, består eller ökar.

Uppgifterna för 2016 börjar publiceras med start 31 maj.

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/05/Debattorer-Varden-maste-samverka-mer-med-lakemedelsforetag/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons