Nyhet | Allmänmedicin

Detta ska underlätta vård i hemmet

Behovet av att flytta vård av patienter från sjukhusen till hemmen växer – samtidigt ställer det stora krav på hanteringen av vårddata. En ny konceptuell modell för detta har nu tagits fram och testats av forskare vid BTH, Blekinge Tekniska Högskola.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-04-28
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

En av de största utmaningen för vårdinrättningar runt om i världen har kommit att bli vården av patienter med kroniska sjukdomar. Det växande vårdbehoven från dessa patienter har bara en lösning – att flytta sjukhusbaserad sjukvård till hemmet. Men hur löser vi bäst hanteringen av vårddata?

I en avhandling inom datavetenskap föreslår forskaren Yan Hu vid Blekinge Tekniska Högskola en teknisk lösning för hur man skulle kunna dela med sig av patientens vårddata på ett säkert sätt när denne vårdas i hemmet. Det handlar om en hybridmodell i molnet med åtkomstkontroll och tekniker för att säkra data, som sedan kan delas med vårdgivare, patienten och eventuellt familjemedlemmar och andra patienter med liknande symptom. Lösningen är att funktionen i molnet både ska ha en låst och en publik del.

Hittills har hybridmodellen använts konceptuellt för att diskutera hur diabetesvården kan utvecklas framöver.

Annons
Annons

    Källor

  • forskning.se - http://www.forskning.se/2017/04/27/molnet-underlattar-dialog-nar-patienter-vardas-hemma/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons