Nyhet | Allmänmedicin

Effektiv behandling mot kraftig svettning – därför nyttjas den inte

Fler än var tjugonde person i Sverige lider av sjukligt kraftig svettning men få har tillgång till behandling. Dels för att få söker vård med också för att behandlingen är kostsam. Därför bör den prioriteras till rätt personer och kroppsdelar, framgår i en ny avhandling vid Umeå universitet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-13
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Betydligt fler än vi tidigare trott uppger att de lider av kraftiga svettningar. Eftersom det råder ett socialt stigma kring besvären drar sig många för att söka hjälp och fångas därför inte upp i vårdstatistiken, säger Alexander Shayesteh Afshar, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Det visar han i sin avhandling, som bland annat bygger på enkäter bland 5000 svenskar. Enligt resultaten lider 5,5 procent av primär hyperhidros, det vill säga sjukligt kraftig svettning. Tidigare har siffran uppskattats till 1–2 procent av befolkningen. Men den högre siffran i enkätsvaren stämmer bättre överens med andra studier från USA och Tyskland.

Kraftig svettning ger sämre livskvalitet

Vid hyperhidros har kroppens naturliga temperaturreglering hamnar i obalans och svettningen sker istället okontrollerat.

Annons
Annons

– För en del hårt drabbade styr svettningen en stor del av livet. Det handlar om allt från att bära vissa kläder till att helt undvika situationer där man är rädd att det ska upptäckas att man är svettig. Det kan leda till social isolering och psykiska problem, säger Alexander Shayesteh Afshar och fortsätter:

– Den glada nyheten är att det faktiskt går att behandla sjuklig svettning. Det är dock en dyr behandling så därför är det viktigt att prioritera att de med svårast svettning får behandling av de kroppsdelar där det stör mest.

Där är det värst att svettas

I avhandlingen har Alexander Shayesteh Afshar fokuserat på behandling med den aktiva substansen botulinumtoxin. Detta har injicerats för att blockera svettkörtlar. Effekt sågs först efter två veckor som sedan höll i sig i cirka nio månader.

Annons
Annons

Behandling men botulinumtoxin har få biverkningar men nackdelen är att den måste upprepas regelbundet och att den är kostsam. Därför menar Alexander Shayesteh Afshar att behandlingen bör prioriteras till rätt personer och kroppsdelar. Enligt enkäterna var Kraftig svettning i armhålorna och i händerna det som påverkade livskvaliteten mest och som därför bör prioriteras.

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.umu.se/om-universitetet/aktuellt/nyheter/nyhetsvisning//dyr-behandling-ger-svettiga-brbattre-livskvalitet.cid291280

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons