Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

En av tio inom vården nekas ledighet under jul och nyår

Var tionde medlem i Vårdförbundet har nekats semester under jul och nyår på grund av låg bemanning, det visar en enkätundersökning gjord av Novus.


Publicerad den: 2018-12-21

En av tio inom vården nekas ledighet under jul och nyår
Annons

Totalt har 1100 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor och besvarat enkäten om hur de arbetar under de kommande storhelgerna. Enkätundersökningen är gjord av Novus på uppdrag av Vårdförbundet.

Så svarar Vårdförbundets medlemmar:

  • Tre av fyra uppger att de som arbetar under jul-och nyårshelgerna inte erbjuds bonus eller extra ersättning.
  • Drygt var tionde uppger att de finns planer på att minska antalet vårdplatser eller slå ihop avdelningar för att lösa ledigheterna.
  • En av tio uppger att bemanningspersonal används i lägre utsträckning än under övriga året.
  • Lika många uppger att de upplever en högre oro för patientsäkerheten under de kommande storhelgerna än vad de gör under övriga året.

– Oron för patientsäkerheten är tydligt större i åldersgrupperna 30-49 år och bland de som själva blivit nekade ledighet eller har kollegor som blivit nekade ledighet. Det om något är en tydlig signal till arbetsgivarna om att läget kommer att bli ansträngt i julvården, säger Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

    Källor

  • Vårdförbundet - https://www.vardforbundet.se/engagemang-och-paverkan/aktuellt/nyheter/medlemsundersokning-visar-pa-tufft-bemanningslage-vid-jul/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.